A traditional English Pint of Prawns --- Image by © Steve Lupton/Corbis

Maak kennis met de familie garnaal

Door De Redactie

 

Scampi’s, kreeften, gamba’s, langoustines of garnalen…
Allemaal schaaldieren, maar hoe hou je ze uit elkaar? Wij zetten alle verschillen op een rijtje.

Grijze garnalen

Grijze garnalen, of Noordzeegarnalen, zijn voornamelijk afkomstig uit België . Ze worden na de vangst aan boord gekookt en krijgen daardoor een lichtroze kleur. Ze hebben voelsprieten in plaats van scharen.

  • Grootte: 2 tot 3 cm.

Scampi’s

De scampi’s op ons bord zijn meestal afkomstig uit Azië. Deze schaaldieren worden gekweekt in zoet water en ontdaan van hun scharen en kop. Ze zijn alleen diepgevroren verkrijgbaar.

  • Grootte: vanaf 8 cm.

Gamba’s

Gamba’s of tijgergarnalen hebben donkere strepen op hun schaal en leven in zout water. Deze schaaldieren worden in hun geheel verkocht, met kop en schaal.

  • Grootte: vanaf 15 cm.

Langoustines

Langoustines zijn kleine kreeften met fijne scharen. Ze worden in Italië scampi genoemd, waardoor er weleens verwarring kan ontstaan.

  • Grootte: 15 tot 20 cm.

Kreeft

De meest voorkomende kreeftensoorten zijn de Canadese, Noorse en Oosterscheldekreeft. Een verse kreeft heeft een donkere kleur die rood wordt na het koken. Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen.

  • Grootte: 25 tot 30 cm.

Roze garnalen

Roze garnalen worden gekweekt in Azië en hebben een minder uitgesproken smaak dan grijze garnalen. Ze worden gekookt en vervolgens ingevroren ingevoerd.

  • Grootte: 3 tot 4 cm.

Nog meer inspiratie

Partner Content