Maak van je feesttafel een spetterend succes met zelfgebakken brood

Samen met AVEVE

Is brood voor jou gewoon een aanvulling bij een feestgerecht? Think again. Want deze drie speciale broden zijn een gerecht op zich. Je maakt ze makkelijk zelf met een handige all-in mix van AVEVE én een broodmachine voor het kneedwerk. Wedden dat je scoort?

Een paar keer per jaar organiseert bakspecialist AVEVE workshops voor beginners. Ook Laura, Kelly en Hilde maakten in zo’n workshop onlangs kennis met het gemak van de vele kant-en-klaar-mixen en namen heel veel inspiratie voor de feesttafel mee naar huis.

1. Broodjesster met camembert

Kelly (24) viel voor een simpel idee met een wauw-effect. Daarvoor maakte ze 18 kleine pistoletjes uit 2 verschillende soorten deeg, die ze dan in stervorm rond een leeg houten camembertdoosje schikte. Toen haar brood klaar was, bakte ze nog even de camembert in de oven. “Een makkelijk, maar leuk idee voor het aperitief”, vindt Kelly.

Dit heb je nodig: AVEVE-mix All-in Jagersbrood, AVEVE-mix All-in Sesamzaad, droge gist, water, camembert in een houten doosje

Extra tip: Dek de broodjes in de oven af met bakpapier. Zo vermijd je dat de korst te snel donker kleurt.

Bekijk recept hier

2. Pompoen- en saffraanbroodjes

Hartig en een beetje exotisch, zo klinken én smaken deze pompoen- en saffraanbroodjes. Hilde (47) ging er enthousiast mee aan de slag. Eerste bakte en plette ze de pompoen tot een puree, die ze op smaak bracht met honing en saffraan. Dan maakte ze een deeg met bloem, boter, ei, suiker en zout, waarop ze de pompoenpuree spreidde. Oprollen, in stukken snijden, laten rijzen en bakken. Hilde: “Bij deze broodjes krijg ik meteen zin om een variant met mozzarella of kruiden uit te proberen om mijn vrienden te verrassen!”

Dit heb je nodig: AVEVE Surfina (extra fijne tarwebloem), pompoenvruchtvlees, honing, saffraanpoeder, melk, gist, kristalsuiker, boter, ei, zout

Extra tip: Leg tijdens het rijzen plastic folie over het deeg. Zo vermijd je dat het deeg uitdroogt. Een vochtige handdoek kan te zwaar zijn.

Bekijk recept hier

3. Feestelijke kaneelbabka

‘Babka’ betekent ‘oma’ in het Pools, een brood ‘op grootmoeders wijze’ dus. Het is razend populair in New York, ziet er indrukwekkend uit en smaakt overheerlijk, ontdekte Laura (26). De kaneelbabka bleek bovendien ook makkelijker te maken dan ze dacht. Laura vormde grote rechthoeken uit het brooddeeg en bestreek die met kaneelpasta. Die rolde ze op, sneed ze in stroken en vlocht ze kunstig in elkaar. Nog even laten rijzen en bakken. “Een heerlijk luchtig brood dat er extra feestelijk uitziet,” stelt Laura.

Dit heb je nodig: AVEVE-mix voor luxebrood, droge gist, water, boter, zout, suiker, kaneel, ei.

Extra tip: Meng zout en gist nooit samen in één kuiltje met de bloem, want zout remt de werking van gist.

Bekijk recept hier

Nog meer inspiratie?

AVEVE houdt de vinger aan de pols. Surf regelmatig naar www.aveve.be en ontdek nieuwe recepten voor alle smaken en voorkeuren: heerlijke cupcakes, hartige pasteitjes, glutenvrije soesjes, suikervrije taarten en smakelijke bio-broden.

Dit zijn een paar sfeerbeelden van de workshop

Kelly, Laura en Hilde

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop

AVEVE workshop

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop

AVEVE Workshop