Kun je maderawijn nog voor iets anders gebruiken dan voor tong in maderasaus,
© Bram Debaenst

Maderawijn: waarvoor kun je het nog gebruiken (behalve voor tong in maderasaus)?

Ontdek hier waarvoor je maderawijn nog kunt gebruiken, hoe lang ie goed blijft en probeer meteen ook enkele heerlijke recepten die níét met tong zijn.

Lezeres Lisette: “Kun je maderawijn nog voor iets anders gebruiken dan voor tong in maderasaus? En hoe lang is de wijn houdbaar, want je hebt er altijd maar een beetje van nodig?”

Culiredactrice Sofie: “Maderawijn is een versterkte wijn. Dat betekent dat er extra alcohol aan toegevoegd is, en daardoor blijft hij langer goed dan gewone wijn. Een open fles is na opening nog ruim 1 jaar houdbaar op een donkere, koele plek buiten de koelkast. Sluit de fles goed af, zodat er geen zuurstof bij komt, en bewaar ze rechtop.

Maderawijn heeft een diepe, zoet-aromatische smaak die perfect past in zowel hartige als zoete gerechten. Behalve in maderasaus, kun je de wijn ook gebruiken om smaak te geven aan een feestelijke soep, de vulling voor een gebraad, in een bereiding met konijn of fazant, of in een stoofpotje. Topchocolatier Dominique Persoone doet ’m zelfs in zijn gulashsuppe. Zo geraakt die fles zeker binnen het jaar op en euh… een extra tip van mij: een glaasje madera met een stukje chocolade erbij is ook erg lekker!”

Probeer deze recepten met maderawijn (die geen tong in maderasaus zijn)

Even vergeten hoe je ook weer maderasaus maakt?

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.

Meer lezen over wijn?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."