Getty Images

Zo krijg je handdoeken heerlijk zacht (zonder droogkast!)

Door Jolien Thieleman

Niets zo heerlijk als een superzachte handdoek. Een klein momentje van luxe! Wie een droogkast gebruikt, heeft al snel zachte handdoeken. Maar ook zonder kan het! Met deze trucjes krijg je zachte handdoeken zonder droogkast.

Het helpt natuurlijk om handdoeken te kopen van goede kwaliteit: het is bewezen dat ze langer meegaan én langer zacht blijven. Kies daarom voor exemplaren uit katoen en bekijk ook de dikte van de handdoek. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer je ervan zult genieten – maar pas zeker ook deze trucjes toe.

1. Weg met die wasverzachter

Handdoeken worden hard door mineralen in het water die aan de vezels blijven kleven. Heel veel mensen hebben daarom de neiging om veel wasverzachter te gebruiken om de stof opnieuw soepel te krijgen, maar wist je dat dit net averechts werkt? De wasverzachter legt een film over de vezels van de handdoek, waardoor ze minder water kunnen opnemen. Op lange termijn zorgt dit er net voor dat je handdoeken sneller ruw worden.

2. Op de juiste manier wassen

Gebruik niet te veel wasmiddel. Tegenwoordig zijn onze wasmiddelen al sterk geconcentreerd, dus lees goed de instructies op het pak. Te veel wasmiddel vermindert het absorberend vermogen van je handdoek en maakt ‘m ook harder.

Let er bij het vullen van de wasmachine op dat er nog een vuist tussen de bovenkant van de machine en de was kan. De handdoeken moeten voldoende kunnen draaien en mogen niet op elkaar gepropt zitten.

3. Stop met strijken

Ook strijken is nadelig voor de stof van je handdoeken. Eerst voelen ze zacht aan, maar op termijn beschadigt de hete temperatuur de vezels waardoor de stof snel als schuurpapier zal aanvoelen.

4. Gebruik azijn

Voor het beste resultaat giet je best een scheutje azijn in het bakje voor de wasverzachter. Het maakt de stof heerlijk zacht! Maak je trouwens geen zorgen over de geur, want die wast de wasmachine er helemaal uit. Azijn ontkalkt, ontvet zowel je handdoeken als je machine. Dus win-win!

5. Goed drogen en opbergen

Schud je handdoeken voor, tijdens en na het drogen goed op. Op die manier voorkom je dat ze stijf worden en klop je lucht tussen de stofjes.

Bewaar je handdoeken in de badkamer, want de hogere luchtvochtigheid zal ze zacht(er) houden. En prop ze ook niet op elkaar in de kast. Ze moeten nog voldoende ruimte hebben om zacht te blijven.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content