© Getty Images

Energiezuinig wassen & strijken: 9 handige tips

Door Hanne Bral

Wist je dat de wasmachine en droogkast bij de grootste energieverbruikers horen in ons huis? Daarom geven wij je enkele handige tips om energiezuinig te wassen en strijken.

Energiezuinig wassen & strijken doe je zo

1. Check het energielabel

De beste manier om energiezuinig te wassen is investeren in een energiezuinige wasmachine en droogkast. Elke wasmachine heeft een energielabel dat gaat van A (zuinigst) tot G (minst zuinig). Het vertelt je onder andere meer over de energieklasse, waterverbruik, vulgewicht en centrifugeresultaat. Een investering dus die je op langere termijn heel wat energie kan besparen.

2. Vul je machine optimaal

  • Zet je wasmachine pas aan wanneer je een volle machine hebt. Twee keer een halve machine wassen is twee keer zoveel energie- en waterverbruik. Draai dus zeker geen wasje van hooguit een paar kledingstukken, maar wacht tot je genoeg hebt.
  • Ook een te volle machine is niet ideaal. Wanneer je de trommel boordevol steekt, zal het wasmiddel niet goed verspreidt geraken en zullen je kleren niet helemaal schoon zijn. De regel is dat er nog één vuist bovenop je wasgoed moet kunnen zodat je kleren goed gewassen worden.
  • Ook je droogkast zet je best pas aan wanneer je een volle machine hebt. Al overlaad je de droogkast best niet. En gebruik ook droogbollen, die verkorten de draaitijd..

3. Was kouder

Wist je dat de wasmachine vooral energie verbruikt om het water op te warmen? Hoe warmer je wast, hoe meer energie je verbruikt. Was enkel je witte was, handdoeken, bedden- en ondergoed op 60°. Voor andere wasbeurten volstaat 30°. Veel mensen wassen op 40° omdat ze dat altijd al hebben gedaan, maar daar is eigenlijk geen enkele reden meer voor. Of je nu wast op 30° of 40°, het is even goed. Maar een wasbeurt op 30° gebruikt wel een kwart minder energie dan wassen op 40°. Het loont dus zeker om kouder te wassen!

4. Kies het juiste programma

Zowel bij het wassen als bij het drogen, is het belangrijk om voor het juiste programma te kiezen. Zo vermijd je dat je de machine meer energie verbruikt dan nodig is.

Tegenwoordig hebben alle nieuwe toestellen een Eco 40-60 programma. Deze eco-stand wast op een koudere temperatuur en bespaart ook water. Wassen op het eco-programma kan voordeliger zijn, tenminste als je een zuinige wasmachine (klasse A of B) hebt. Bij machines van een lagere klasse kan het eco-programma juist meer verbruiken.

5. Droog op een droogrekje

Probeer je droogkast zo weinig mogelijk te gebruiken, door je was te laten drogen aan de waslijn of op een droogrekje. In de zomer kun je de was buiten laten drogen, maar ook in de winter kun je de was perfect buiten laten drogen of binnen in huis ophangen.

6. Centrifugeer je was

Laat je was op het einde van de wasbeurt nog even centrifugeren. Zo is er al veel water uit je kledingstukken en moet je was minder lang drogen in de droogkast. Hoe goed je wasmachine centrifugeert, vind je terug op het energielabel. Heb je een wasmachine van 1200 à 1600 toeren per minuut? Dan komt je was goed gezwierd uit de wasmachine, verkort je de droogbeurt én bespaar je 20% tot 25% energie.

7. Reinig regelmatig je filter

Vergeet niet om na elke droogbeurt de pluisjes uit de filter van je droogkast te verwijderen. Een volle filter zorgt ervoor dat de droogkast meer energie verbruikt tijdens het drogen.

8. Zet je strijkijzer uit

Door sluimerverbruik van toestellen die in stand-bymodus staan verspil je veel energie. Denk aan je televisie, ongebruikte opladers die in nog het stopcontact zitten, maar ook je strijkijzer. Neem je een pauze van het strijken? Zet je strijkijzer dan helemaal uit, maar laat het zeker niet in stand-by staan.

9. Kies voor een reflecterende strijkplankhoes

Een laatste tip om energiezuinig te strijken, is investeren in een reflecterende strijkplankhoes. Zo’n hoes reflecteert de warmte, of kaatst die terug, waardoor je sneller strijkt én energie bespaart. Twee vliegen in één klap dus!

Nog meer energiezuinige tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content