
Moet je olie gebruiken in de airfryer? Dit zegt onze culiredactrice
Moet je olie gebruiken in de airfryer, of werkt het toestel ook perfect zonder? Onze culiredactrice Sofie legt uit wanneer je olie nodig hebt, hoeveel, en welke soorten het beste resultaat geven. Zo maak je elk gerecht knapperig én een beetje gezonder.
Lezeres Katie: “Heb je in een airfryer extra olie nodig om te bakken?”
Culiredactrice Sofie: “Het hangt er een beetje vanaf waarvoor. Als ik verse frietjes of gebakken aardappeltjes maak in de airfryer, meng ik de aardappelen met wat olie. Dat is niet nodig als je diepvriesfrietjes of verse frietjes uit het koelvak gebruikt, omdat deze al voorgebakken zijn. Een stukje kip of vis bestrijk ik ook met een beetje olie, maar vetter vlees zoals gehakt of een gemarineerd stukje vlees dan weer niet.
Dat je in de airfryer helemaal géén vet nodig hebt, is dus niet waar. De meeste gerechten vragen toch om een beetje olie voor een knapperig resultaat, en ook om te voorkomen dat de ingrediënten uitdrogen in de airfryer. Maar dankzij de heteluchtcirculatie heb je wel véél minder vet nodig dan bij traditioneel frituren. Meng de ingrediënten in een kom met een beetje olie, of bestrijk ze met een kwastje om een dun laagje aan te brengen. In de supermarkt vind je ook oliesprays om over je gerechtje te verstuiven. Sowieso is de hoeveelheid olie die je nodig hebt minimaal en blijf airfryen een gezondere bereidingswijze dan frituren.”
Welke olie kan ik dan best gebruiken?
“Kies voor olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Blijf je onder de 180°C (wat trouwens altijd aan te raden is, daarboven kunnen schadelijke stoffen ontstaan) dan kun je ook olijfolie gebruiken.”
Mag je ook boter gebruiken in de airfryer?
“In principe kan het, maar hou er wel rekening mee dat boter een lager rookpunt heeft en op hogere temperaturen kan verbranden in de airfryer. Wil je per se boter gebruiken, doe dat dan op maximaal 160°C of kies voor geklaarde boter, die kan hogere temperaturen aan.
Nog een reden waarom vaker gekozen wordt voor olie dan voor boter in de airfryer, is dat je olie beter kunt mengen met je ingrediënten. Zo krijgt alles een egaal laagje vet en droogt er niets uit.
Ten slotte: boter bevat behalve vet ook water en dat kan gaan spetteren in de airfryer. Wil je je toestel liever geen grote schoonmaakbeurt geven na het koken, dan zou ik dus voor olie gaan.”
Deze recepten voor de airfryer maak je met een minimum aan vet
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Het antwoord lees je binnenkort misschien hier of in Libelle.