Nu doen: zelf vlierbloesemsiroop maken

Nu doen: zelf vlierbloesemsiroop maken

De vlier staat in bloei. Dat betekent niet alleen genieten van het zicht van mooie witte bloempjes maar ook lekker proeven. Want vlierbloesemsiroop is zo gemaakt. Heerlijk bij onder andere aperitief én dessert!

Zelf vlierbloesems plukken

  • Vlier groeit vlotjes in België. Je vindt ze langs de weg, in bosjes, parken of in de tuin.
  • Eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Al bloeien ze dit jaar vroeger en kun je de klok er niet gelijk op zetten. Het is belangrijk dat de vlierbloesem (ook wel ‘schermen’ genoemd) wit is en lekker fris ruikt.
  • Pluk alleen de vlierbloesem en geen knoppen. Deze bloempjes moeten nog uitkomen en je bent er niets mee, zonde dus.
  • Schud de schermen goed af en kijk of er geen vieze dingen op achterblijven voor je aan je lekkernijen begint.

Dit heb je nodig (4 personen)

  • vlierbloesemschermen (een grote hoeveelheid)
  • 8 citroenen
  • water
  • suiker

Zo maak je vlierbloesemsiroop

  1. Schil de citroenen en snij ze in schijfjes. Doe afwisselend vlierbloesemschermen en citroenschijfjes in een glazen of stenen kom. Giet er water op tot alles onderstaat. Dek af en laat 24 uur staan op een warme plek.
  2. Giet het mengsel door een doek. Druk de bloemen en de citroenen goed uit.
  3. Meet daarna de vloeistof af en reken per dl vocht 100 g suiker.
  4. Breng het vocht met de suiker aan de kook, neem van het vuur als alles gaat borrelen. Schep het schuim af.
  5. Vul goed afsluitbare flessen of potjes met de vlierbloesemsiroop.

 

Als basis voor een fris aperitief of bij zomerse gerechten:

 Ook dit is snel zelfgemaakt!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)