Nu doen: zelf vlierbloesemsiroop maken

Nu doen: zelf vlierbloesemsiroop maken

De vlier staat in bloei. Dat betekent niet enkel genieten van het zicht van mooie witte bloempjes maar ook lekker proeven. Want vlierbloesemsiroop is zo gemaakt. Heerlijk bij onder andere aperitief én dessert!

Zelf vlierbloesems plukken

  • Vlier groeit vlotjes in België. Je vindt ze langs de weg, in bosjes, parken of in de tuin.
  • Eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Het is belangrijk dat de vlierbloesem (ook wel schermen genoemd), wit is en lekker fris ruikt.
  • Pluk enkel de vlierbloesem en geen knoppen. Deze bloempjes moeten nog uitkomen en je bent er niets mee, zonde dus.
  • Schud de schermen goed af en kijk of er geen vieze dingen op achterblijven voor je begint aan je lekkernijen.

Dit heb je nodig (4 personen)

  • vlierbloesemschermen (een grote hoeveelheid)
  • 8 citroenen
  • water
  • suiker

Zo maak je vlierbloesemsiroop

  1. Schil de citroenen en snij ze in schijfjes. Doe afwisselend vlierbloesemschermen en citroenschijfjes in een glazen of stenen kom. Giet er water op tot alles onderstaat. Dek af en laat 24 uur staan op een warme plek.
  2. Giet het mengsel door een doek. Druk de bloemen en de citroenen goed uit.
  3. Meet daarna de vloeistof af en reken per dl vocht 100 g suiker.
  4. Breng het vocht met de suiker aan de kook, neem van het vuur als alles gaat borrelen. Schep het schuim af.
  5. Vul goed afsluitbare flessen of potjes met de vlierbloesemsiroop.

De siroop past prima als basis voor een fris aperitief of bij zomerse gerechten:

 Ook dit is snel zelfgemaakt!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)