Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Oeps: deze 10 dingen zijn eigenlijk niet vegetarisch

Door Celine Werner

Wil je honderd procent zeker zijn dat je zowel geen vis als vlees binnenspeelt? Dan is het aangeraden om na te gaan welke ingrediënten er allemaal zitten in de producten die je eet. De onderstaande voedingswaren zijn bijvoorbeeld — verrassend genoeg — niet vegetarisch.

10x dingen die niet vegetarisch zijn (ook al dacht je dat)

Rode snoepjes

Alle rode snoepjes, en zelfs de meeste ijsjes en yoghurts met een rode kleur hebben hun tint te danken aan de kleurstof karmijn, die gemaakt is van de schildluis. Deze wordt voor vele voedingsmiddelen fijngestampt om etenswaren van een leuke kleur te voorzien.

Bier

Drink je graag een pintje in het weekend, maar ben je ook overtuigd vegetariër, dan schuif je ook dit drankje beter opzij. In sommige bieren is namelijk vislijm toegevoegd, een stof afkomstig uit de gedroogde zwemblaas van een vis, en dat om de kleur van dit alcoholische drankje helder te houden. Bedrijven zijn niet verplicht om dit te vermelden, maar wel is bekend dat het merk Guinness vaak gebruikmaakt van vislijm.

Wijn

Oeps: in wijn zit soms ook vislijm.

Parmigiano-reggiano

Eet je graag kaas bij de wijn, maar vermijd je het liefst van al ook vis en vlees? Dan is dit niet zo’n prettig nieuws: om kaas een vaste structuur te geven, wordt stremsel gebruikt. En dat wordt gemaakt van een enzym dat wordt gewonnen uit de maag van pasgeboren kalveren, geiten of lammeren. Dit komt vooral voor in kazen zoals parmigiano-reggiano of pecorino-romano.

Geraffineerde witte suiker

Deze suikersoort is afkomstig uit suikerriet en komt tijdens het verwerkingsproces in aanraking met piepkleine kooltjes van koeienbeenderen. Het overgebleven suikersap dat wordt verwarmd en daarna kristalliseert, wordt daarna gefilterd en gebleekt met behulp van beenderkool.


giphy.com

Worcestersaus

Mmmm, heerlijk bij een bord vegetarische spaghetti, maar allesbehalve vegetarisch, want deze saus bevat namelijk ansjovis. Hoewel er tegenwoordig heel wat veggie-varianten te verkrijgen zijn.

Maissnacks

Voor het maken van deze snacks wordt gelatine gebruikt: dit wordt onder andere gemaakt van de botten en huiden van koeien en varkens.

Vanille-ijs

Als je denkt dat er altijd échte vanille in je ijsje zit, heb je het goed mis! In de plaats daarvan gebruiken producenten soms bevergeil of castoreum: een stof die bij bevers  geproduceerd wordt door een klier die zich tussen de anus en geslachtsorganen van de diertjes bevindt, en die ze gebruiken om hun huid mee in te vetten.

Chips

Ook bij deze snack moet je op je hoede zijn als er weipoeder op de ingrediëntenlijst staat. Dit is een bijproduct van kaasbereiding en is dus in contact geweest met dierlijk stremsel.

Pesto

Ook bij pesto komt er vaak dierlijk stremsel voor. Dus als je écht zeker wilt zijn, koop je deze groene lekkernij beter in een bio-supermarkt.

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook de moeite:

Partner Content