Oesters: hoe te bewaren en bereiden

Door De Redactie

Een oester in de ene hand, een glas bubbels in de andere en het feest is compleet. Hoe bewaar je deze luxueuze schaaldieren en hoe kan je ze best bereiden?

Niets zo feestelijk als oesters op je kerstfeest. Zet jij ze ook steevast op je feestmenu? Lees dan hier hoe je ze het beste bewaart, eet én klaarmaakt.

Bewaren: hoe ga je te werk?

Om oesters in optimale omstandigheden te bewaren, worden ze in een mandje gelegd, zo dicht mogelijk op elkaar met wat zeewier of algen eromheen. Laat ze in hun mandje zitten en zet dat in de koelkast (op 3 à 5°C).

Eens geopend, eet je ze het best de dag zelf. Niet-geopende kunnen twee tot drie dagen in hun verpakking in de koelkast worden bewaard. Vergeet ze zeker niet goed af te dekken.

Zelf oesters openen is niet zo gemakkelijk. Hoe je dit het beste doet, vind je hier.

Holle of platte?

Oesters kun je grofweg onderscheiden in twee soorten:

  • De holle oester of creuse (Crassostrea gigas) vindt haar oorsprong in Japan. Het is de meest voorkomende soort. Creuses zijn langwerpig en grillig en worden verkocht in rechthoekige mandjes. Hun gewicht wordt aangeduid met Romeinse cijfers, van IV (klein) tot 0 (groot).
  • De inheemse platte oester (Ostrea edulis) is vatbaarder voor ziekten, moeilijker te kweken en daarom ook duurder. De schelpen van deze soort zijn rond en regelmatig en het oestervlees is verfijnder van smaak. Ze worden verkocht in ronde mandjes waarop de grootte uitgedrukt wordt in nullen (0 of 1/0 voor de kleinste tot 000000 of 6/0 voor de grootste).

Recepten

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content