Pompoen: de meloen van de herfst

Door De Redactie

Wist je dat pompoen en meloen tot dezelfde vruchtenfamilie behoren? Daarom wordt pompoen ook wel eens de meloen van de herfst genoemd. Net zoals bij de meloen zitten er in de kern van een pompoen platte zaden. Nu Halloween in aantocht is, gebruiken veel mensen deze oranje kanjer als decoratie, maar je kan er natuurlijk ook lekkere gerechten mee maken. Ontdek enkele leuke ideeën en weetjes! 

Heb jij je ook al eens afgevraagd waar de pompoen vandaag komt? En wat het eigenlijk is: vrucht of groente? In dit artikel worden al je vragen over de pompoen beantwoord en er zijn ook enkele heerlijke gerechten te vinden!

Korte geschiedenis
De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. De pompoen heeft een stevige, harde schil en is te verkijgen in verschillende soorten en vormen. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar zijn pas de laatste jaren bij ons écht bekend geworden als groente. Officieel is de pompoen een vrucht, maar omdat wij pompoen meestal gebruiken in hartige bereidingen, kunnen we hem onder de noemer van groente plaatsen.

Pompoenen bevatten net als wortelen veel bètacaroteen. Deze vitamine is goed voor de ontwikkeling van je ogen en huid.

Halloween pompoen

In Amerika gebruiken ze pompoen als jaren als decoratie voor [LINK_TEXT id=1]. Heel eenvoudig en origineel om aan je voordeur te zetten. Snij de top van de pompoen (met steel) af en hou deze bij. Hol de pompoen met een grote lepel volledig uit. Vervolgens maak je met een mesje inkepingen in de vorm van een griezelig gezicht. Plaats een kaars in de pompoen en plaats het deksel met steel terug op je pompoen. Klaar om te griezelen!

Recepten

De Amerikanen staan ook bekend voor hun traditionele pumpkinpie (of pompoentaart). Maar hoe begin je daar nu juist aan? Ontdek deze en nog vijf andere [LINK_TEXT id=2]!

Partner Content