risotto zonder wijn met zalm, saffraan en asperges

Risotto zonder wijn: zo vervang je alcohol zonder smaakverlies

Ja, je kunt perfect risotto maken zonder wijn. Met een paar kleine aanpassingen blijft je risotto even romig en smaakvol. Zo pak je het aan.

Veerle: “Kun je ook risotto maken zonder wijn? Ik heb iemand aan tafel die geen alcohol mag.”

Culiredactrice Sofie: “Er kunnen een heleboel redenen zijn waarom iemand geen wijn wil gebruiken in gerechten:

  • omdat er iemand aan tafel zwanger is,
  • omdat er kinderen mee eten die je liever niet aan alcohol wil blootstellen,
  • omdat iemand herstelt van een verslaving,
  • omdat iemand medicatie gebruikt die niet gecombineerd mag worden met alcohol,
  • om religieuze redenen,
  • omwille van een intolerantie,
  • omdat ze niet houden van de smaak,
  • omdat er geen wijn in huis is,

Maar, er is goed nieuws: je kunt risotto ook maken zonder alcohol!”

Verdampt wijn dan niet bij het koken?

“Nee. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verdwijnt alcohol nooit volledig tijdens het koken, ook niet in risotto. Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water, maar het verdwijnt nooit helemaal. Hoeveel er achterblijft, hangt af van tijd, temperatuur en bereidingswijze.”

Wat is de functie van wijn in risotto? En hoe vervang je ‘m?

“Wijn wordt vooral aan risotto toegevoegd voor de smaak. Het geeft wat zuur en diepte aan het gerecht, maar dat kun je op andere manieren opvangen zonder alcohol te gebruiken. Laat de wijn gewoon weg en vervang ‘m door wat extra bouillon. Wees niet bang voor een flauwe smaak: gebruik gewoon een lekkere, smaakvolle bouillon. En voeg eventueel aan het einde van de bereidingstijd een klein beetje witte balsamicoazijn, appelazijn of een kneepje citroensap toe om wat zuur toe te voegen. Dat is vooral een meerwaarde in risotto’s met vis of zeevruchten.”

Ga meteen aan de slag met deze risotto’s zonder wijn

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en lees het antwoord binnenkort misschien hier of in Libelle.

Meer weten over risotto?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."