S.O.S. feestdiner: hoeveel draadjes is een dopje saffraan?

Door De Redactie

Hoe lang moet de kalkoen in de oven? Hoe weet je hoeveel soep je nodig hebt? Hoe kan je panna cotta eens anders-dan-anders klaarmaken? Ons culiteam beantwoordt jouw feestvragen!

“Ik heb losse saffraandraadjes meegebracht uit Bali en die wil ik nu gebruiken in een feestgerecht. Meestal staat in recepten hoeveel dopjes of envelopjes saffraan je nodig hebt. Maar hoeveel draadjes zijn dat dan? Hoeveel gram zit er in zo’n dopje?”

Saffraan is een kostbare specerij. Dat is niet verwonderlijk, als je weet dat voor 5 gram saffraan meeldraden van maar liefst 600 tot 850 saffraankrokussen nodig zijn! Omdat het zo duur is, wordt er meestal maar weinig van gebruikt en dat is ook niet echt nodig: enkele draadjes saffraan kleuren je gerecht al mooi geel. In een dopje of envelopje zit 0,05 mg saffraan – dat is een hoeveelheid die je niet op een gewone weegschaal kunt afwegen. Gewoon enkele draadjes uit je doosje halen dus, en als de bereiding te weinig kleurt, nog een of twee draadjes extra toevoegen.

Je doet de draadjes meestal rechtstreeks in de bereiding, of maakt er eerst ‘saffraanwater‘ van door ze even te laten weken in wat warm water zodat de kleur goed vrij komt. Saffraandraadjes zijn doorgaans van betere kwaliteit dan poeder: daar wordt al eens mee gesjoemeld door er goedkopere kurkuma (geelwortel) aan toe te voegen.

Saffraan moet je droog en donker bewaren zodat hij zo lang mogelijk z’n kleur en aroma behoudt.

Nog een paar feestelijke ideetjes met saffraan

Ook een feestvraag voor ons culiteam?

Mail naar lekker@libelle.be

Partner Content