Doen dit seizoen: noten rapen

De herfst, dat is de bossen intrekken en met een hele emmer vol gezonde en lekkere noten thuiskomen. Gezellig op de sofa een potje nootjes knabbelen of verwerken in een heerlijk gerechtje. Ze zijn zo weer op!

Hazelnoten

Veel dingen worden beter na een bezoekje aan de oven, met noten is dat zeker het geval. Hazelnoten bijvoorbeeld. En het is nog makkelijk ook! Leg de noten op een bakplaat in een oven van 180º C. Wanneer ze heerlijk beginnen ruiken en zwart kleuren, mogen ze eruit. Laat ze afkoelen en verwijder de verbrande schil. Lekker uit het vuistje of als krokantje in een smeuïge chocoladetaart.

Walnoten

De walnoot is je vriend tegen het hongergevoel én wanneer je op je lijn wilt letten. Ze zorgen voor een grotere productie van serotonine, een stof die onder andere je eetlust onderdrukt. Het blijkt bovendien dat je minder snel zal aankomen als je minstens twee keer per week walnoten eet dan iemand die geen noten eet.
Geef die notenkraker ‘s snel door!

Tamme kastanjes

De zoete smaak en textuur van tamme kastanjes, we zijn er dol op! Hoe je ze het beste pelt?

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Maak vervolgens in elke kastanje een inkeping met je mes in de vorm van een kruis.
  • Doe de kastanjes in porties in het kokende water en haal ze er na vijf minuutjes weer uit.
  • Laat even afkoelen, maar probeer ze te pellen als ze nog lichtjes warm zijn. Zo krijg je de schil en het zaadvelletje er makkelijker af.

Beukennootjes

Toegeven, ze zijn geen geschenk om te pellen, maar eens je er de moeite voor hebt genomen, kun je wel genieten van een zeer voedzame lekkernij. Onze favoriet? Een pesto van beukennootjes! Mix 2 eetlepels gepelde beukennootjes, 2 bosjes peterselie, 8 eetlepels olijfolie, snufje zout, peper en knoflook en smeer het mengsel op een stukje stokbrood. Van een goedkope en originele lunch gesproken!

Enkele herfstreceptjes

Lees ook zeker:

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)