stomen zonder stoomkoker tips recepten overzicht van de mogelijkheden
© Lot Van Riel

Stomen zonder stoomkoker: zo doe je het eenvoudig thuis

Krieltjes stomen zonder stoomkoker? Culiredactrice Sofie legt uit dat je hiervoor echt geen dure apparaten nodig hebt. Van een simpel metalen zeefje tot de microgolfoven: je kunt perfect stomen met wat je al in huis hebt.

Lezeres Alda: “In een recept staat dat ik krieltjes moet stomen. Ik heb geen stoomtoestel. Hoe kan ik dat oplossen?”

Culiredactrice Sofie: “Er zijn verschillende manieren om te stomen, ook als je geen stoomkoker hebt. Ik overloop ze even.”

1. De stoomkoker

“De stoomkoker is een apparaat waarmee je voedsel kunt garen door middel van stoom. Het bestaat uit een bakje met verwarmingselement waar je water in doet, een of meerdere mandjes die daarbovenop komen, en een deksel. Je doet wat je gaat stomen in het mandje, zet dat bovenop het bakje met water en zet het deksel erop. Dan kies je het aantal minuten en zet het toestel aan. Je eten wordt gegaard door de waterdamp zonder dat het in contact komt met het water zelf. En, heel handig, meestal kun je verschillende mandjes boven elkaar zetten waardoor je tegelijk je aardappels, groenten en bijvoorbeeld een stukje vis kunt stomen.

Door voedingsmiddelen te stomen, gaan er minder voedingsstoffen verloren. Bovendien gebruik je bij het stomen geen vetstof.

Niet elk toestel stoomt even snel, en sommige mensen vinden het ook niet zo prettig om voedsel te bereiden in plastic mandjes met het risico dat er hormoonverstorende stoffen vrijkomen. Koop dus niet zomaar de allergoedkoopste stoomkoker op het internet. Kies voor een betrouwbaar merk met mandjes die BPA-vrij zijn. Er zijn trouwens ook stoomkokers op de markt met mandjes van RVS.”

Stoomkoker
Stoomkoker – GettyImages

2. De stoomoven

“Heel handig, maar wel een pak duurder (want meestal inbouw), is een stoomoven. Je legt het eten wat je wil stomen op een soort speciale bakplaat met gaatjes, schuift deze in de oven, kiest de juiste instellingen en laat de oven z’n ding doen. Meestal zijn er speciale programma’s voor vis, groenten … en je kunt ook altijd zelf de tijd en temperatuur instellen.

Er bestaan stoomovens met druk, zonder druk en combi-stoomovens. In deze laatste kun je eten bereiden met een combinatie van hetelucht en stoom – mensen die graag zelf brood bakken zijn daar bijvoorbeeld erg enthousiast over. In een stoomoven zonder druk duurt aardappelen stomen ongeveer even lang als ze gewoon koken, maar je kunt er wel grote hoeveelheden in bereiden. In een stoomoven met druk zijn je gerechten sneller klaar – het is wat vergelijkbaar met een snelkookpan – maar is de ruimte vaak wat beperkter. Zowel in stoomovens met en zonder druk die geen combistoomoven zijn, kun je alleen stomen en niet bakken.

Ik heb zelf een stoomoven zonder druk en gebruik die vaak voor meer dan één ding tegelijkertijd. Ik gaar mijn aardappeltjes, verschillende groenten, een stukje vis en soms nog een eitje voor de volgende dag in één keer. Ook om asperges te stomen bijvoorbeeld vind ik het super: je legt ze naast elkaar en ze blijven mooi recht.”

3. Een stoommandje of stoominzet

“Goed nieuws: je hoeft helemaal geen elektrische toestellen in huis te halen om te stomen. Je kunt ook stomen zonder stoomkoker, gewoon bovenop een kookpot met kokend water. Meestal wordt dan een stoommandje of stoominzet van metaal of bamboe gebruikt. Belangrijk is dat het mandje het water niet raakt en dat je eten dus gegaard wordt door de stoom. Let ook op dat de pan niet droogkookt.”

Stomen zonder stoomkoker - stoombloem
Uitklapbaar stoom’bloemetje’ – GettyImages
Stomen zonder stoomkoker - stoommand van rvs
Stoommand van RVS – GettyImages
Stomen zonder stoomkoker - bamboe stoommandje
Bamboe stoommandje – GettyImages

4. Een metalen zeef

“Absoluut de goedkoopste manier om te koken zonder stoomkoker: hang gewoon een metalen zeef boven een kookpot met kokend water. Zo kun je bijvoorbeeld in de kookpot je groenten of aardappelen koken, en in de zeef iets anders stomen. Zet er wel een deksel op zodat niet alle stoom zomaar vervliegt. En zorg opnieuw dat de zeef het water niet raakt, en dat de pan niet droogkookt.”

5. De microgolfoven

“Heb je een microgolfoven, dan kun je die ook gebruiken om te stomen. Doe je krieltjes samen met 1 à 2 eetlepels water in een microgolfbestendige kom met deksel (of bijvoorbeeld een glazen kom met een bord er bovenop). Kies wel voor een speciaal deksel met stoomventiel of een los bord op de kom, zodat overtollige stoom weg kan en je aardappelen niet ontploffen! Laat ze 6 tot 10 minuten stomen in de microgolfoven op vol vermogen (afhankelijk van de hoeveelheid). Prik om te checken of de aardappeltjes zacht zijn. Wel opletten bij het verwijderen van het deksel of het bord: aan hete stoom kun je je lelijk verbranden. Draag dus ovenhandschoenen.”

6. Niets van dat alles?

“Dan kun je je krielaardappeltjes ook nog altijd gewoon koken. Ze verliezen dan iets meer voedingsstoffen (want sommige van die stoffen lossen op in water, en dat giet je weg) maar ze zullen perfect bruikbaar zijn voor je bereiding.”

Recepten met gestoomde krieltjes

Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Het antwoord lees je binnenkort misschien hier of in Libelle.

Meer over stomen

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."