© Getty Images/iStockphoto

Kerstcactus: kleurrijke bloeier tijdens donkere dagen

De dagen worden korter, dus alles wordt ook wat donkerder. Behalve de kerstcactus. Want juist de donkerste periode is zijn moment om in de spotlight te staan! Maar hoe moet je die kerstcactus nu eigenlijk verzorgen?

Kerstcactus verzorgen

De kerstcactus of Lidcactus (Schlumbergera) is een licht- maar geen zonaanbidder en bloeit pas bij lagere temperaturen in de herfst en winter. Zodra de knoppen ongeveer een kleine halve centimeter lang zijn, zet je de plant op een plek in huis waar het zo’n 18-21°C is. Zo kunnen de bloemen zich goed ontwikkelen.

En hoewel de plant het woord cactus in zijn naam draagt, moet je hem helemaal niet verzorgen als een cactus. De kerstcactus groeit in het wild namelijk op tropische, en dus vaak vochtige plekken.

De soort die wij kennen in onze huiskamer is een hybride. De bloemen zijn meestal rood, rood-violette, roze, wit of geel. Is de plant in bloei? Verleng de bloeiperiode door verwelkte bloemen te verwijderen. De kerstcactus is trouwens heel geschikt als hangplant, want de overhangende stengels kunnen wel 60 cm lang naar beneden groeien.

De kerstcactus is dus een vetplant en houdt van licht of halfschaduw, maar niet van directe zon. In de zomer, wanneer de plant niet bloeit, kun je hem ook buiten zetten, het liefst in de (half)schaduw. Wordt het kouder dan 15 graden, dan haal je de plant naar binnen.

Heeft de Schlumbergera veel water nodig?

kerstcactus
© Getty Images

De kerstcactus verdraagt enkel onverhard water op kamertemperatuur. In de zomer is hij een grote slokop en moet je de bodem van de plant licht vochtig houden.

Vanaf de herfst, wanneer hij op een koelere plek staat, moet je maar af en toe water geven. Je mag tijdens de groei van de bloemknoppen de plant wel vaker benevelen, dat is goed voor de luchtvochtigheid.

Na de bloei tot aan een nieuwe uitloop van bloemknoppen mag de plant een maand droog en in minder licht staan. Dat zet de plant aan het werk en zo begint hij opnieuw knoppen aan te maken.

Waarom vallen de bloemknoppen van de kerstcactus?

Het grootste probleem bij kerstcactussen is dat de bloemknoppen al afvallen nog voor ze zijn opengegaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar deze zijn de meest voorkomende:

  • tocht,
  • te veel water,
  • plotse temperatuurverschillen,
  • wisselend licht door de plant te draaien.

Kerstcactussen zijn nogal gehecht aan hun plekje en worden niet graag verplaatst. Zelfs door de plant te draaien kan hij uit protest misschien wel zijn knoppen laten vallen!

Leuke weetjes:

  • een kerstcactus wel tot dertig jaar kan worden, als je hem goed verzorgt natuurlijk;
  • de kerstcactus in het wild op andere planten groeit? Hij is geen parasiet, want hij voorziet zichzelf van voedsel, maar hij groeit dus niet in de aarde, wel op ‘gastheren’. Zo’n planten heten epifyten.

Veel plezier met je kerstcactus!

Meer tips over kamerplanten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content