S.O.S. feestdiner: welke vis kan ik gebruiken voor tartaar?

Door De Redactie

Hoe lang moet de kalkoen in de oven? Hoe weet je hoeveel soep je nodig hebt? Hoe kan je panna cotta eens anders-dan-anders klaarmaken? Ons culiteam beantwoordt jouw feestvragen!

“Ik zou graag tartaar maken van zeebaars. Als ik deze niet vers kan aankopen, welke andere vissoorten kan ik dan gebruiken? Kan ik eventueel ook diepgevroren vis, die ik langzaam in de koelkast laat ontdooien, gebruiken?”

Een handig hulpmiddel om te weten welke vis in seizoen is, is de viskalender van de VLAM. Zeebaars zou je in december moeten kunnen vinden bij de vishandelaar. Wil je toch een andere vis gebruiken, hou er dan rekening mee dat niet alle vissen even geschikt zijn om rauw te eten: sommige soorten zijn gevoelig voor parasieten. Andere soorten zoals zalm, tonijn (maar deze vis is overbevist en kies je om die reden liever niet), haring, makreel, griet of sint-jakobsschelpen zijn dan weer prima geschikt voor tartaar. Je vishandelaar kan je zeker helpen met je keuze.

Tartaar kun je maken van diepvriesvis, maar er gaat niks boven de smaak van verse rauwe vis. Diepvriesvis is wat wateriger en heeft minder smaak. Hij voelt ook plakkeriger aan.

Enkele suggesties voor tartaar van rauwe vis

Ook een feestvraag voor ons culiteam?

Mail naar lekker@libelle.be

Partner Content