Tips voor een geslaagd buffet

Door De Redactie

Nog snel een laatste feestje buiten voor het weer kouder wordt? Ga voor een buffet, da's makkelijk. En met onze tips kan het niet mislukken.

  • Hoeveelheden inschatten is moeilijk voor een buffet maar bedenk: niet iedereen eet alles! Hier vind je een aantal richtlijnen wat hoeveelheden betreft.
  • Tel vooraf al even je borden, glazen en bestek: niet genoeg in huis? Leen bij vrienden, huur wat extra of ga langs bij de kringloopwinkel: een bont allegaartje op tafel staat ook leuk!
  • Probeer zo veel mogelijk op voorhand te maken: hou daar rekening mee in de keuze van je recepten. Wil je ook warme gerechten op je buffet, kies dan liever voor stoofpotten of iets wat je in de oven kunt klaarmaken, zodat je niet op het laatste moment met verschillende pannen moet staan goochelen. Je kunt ook zaken vooraf klaarmaken en op het moment dat je gaat serveren even opwarmen in de oven, op 100 à 125°C. Zorg er dan wel voor dat je gerechtjes niet uitdrogen: dek ze af met aluminiumfolie en zet ze zeker niet te lang in de oven.
  • Voorzie voldoende koeling voor je koude of al voorbereide gerechten. Vraag eventueel aan de buren of je een schap in hun koelkast mag gebruiken, of koop een grote koelbox (bij Makro kun je bijvoorbeeld grote thermoboxen van blauw isomo kopen, daar kunnen volledige schalen in. Gerechten blijven er urenlang koud of warm in).
  • Dranken kun je snel koelen door ze in een bak met koud water en ijsblokjes te leggen. Zo hoeven ze niet in de koelkast, want die heb je nodig om je gerechten in koel te houden.
  • Tafels te kort om je buffet op uit te stallen? Leg een plank of zelfs een oude deur op schragen en je hebt plek genoeg. Leg er een lang tafelkleed over dat tot op de grond komt: zo kun je ook nog lege bakken, een voorraadje drank, een vuilnisbak… netjes wegbergen.
  • Denk na over de volgorde waarin je alles op je buffet zet: borden en bestek eerst, dan een afwisseling van alle lekkers, en bestek, glazen, sausjes en brood op het einde.
  • Zet kaartjes of vlagjes bij elk gerecht met daarop wat het is: zo hoef je dat niet de hele tijd uit te leggen.
  • Bang dat je te weinig brood hebt gekocht? Voorzie wat afbakbroodjes: komt de bodem van de broodmand in zicht, dan schuif je die snel in de oven. Heb je ze niet nodig, dan blijven ze in de verpakking nog vrij lang goed.
  • En bovenal: geniet van je feestje! Zet je mee aan tafel en praat met je gasten, iedereen bedient zichzelf wel. En zeg niet nee als gasten aanbieden om mee af te ruimen of de afwas te doen. Dat doe jij ook, toch?

Partner Content