Topper dit weekend: heerlijke cheesecake

Door Goele Tielens

Wil je dit weekend scoren met een zelfgemaakt recept? Probeer dan een van deze cheesecakes. En maak in plaats van de zoete, klassieke variant ook eens een hartige versie. Smakelijk!

De klassieke cheesecake bestaat uit een krokante bodem waarop een vulling komt met kaas. Er zijn tal van varianten, cheesecake met allerlei soorten fruit of andere extra ingrediënten. En er zijn zelfs hartige cheesecakes.

Hmm, cheesecake

In Amerika en Groot-Brittannië is het al lang een lekkernij die je overal vindt, maar ook in België wint de cheesecake aan populariteit. Waarom? Het is overheerlijk en je kunt eindeloos variëren met extra ingrediënten. Nog een grote troef: Voor de no-bake-versies hoef je zelfs geen oven te gebruiken. Perfect om dit weekend te proberen met de kinderen.

[RECIPE id = 16317 ]

De basisprincipes

Koekjesbodem

Meestal worden koekjes gebruikt voor de bodem van een kwarktaart. In het klassieke recept zijn dat volkorenkoekjes, maar er is variatie mogelijk. Maak hem bijvoorbeeld extra zoet door speculaas te gebruiken. Voeg daar noten, zaden of ontbijtgranen aan toe voor een extra crunch. Voor hartige cheesecake worden wel eens zoutkoekjes (TUC bijvoorbeeld) gebruikt.

Kaas

Naast koekjes heb je kaas nodig voor je kaastaart. Ook daar kun je eindeloos variëren. In de Amerikaanse of Canadese cheesecake gebruikt men vaak roomkaas, Italianen gaan dan weer voor ricotta en in Nederland en Polen gebruiken ze meestal kwark. Kwark lijkt sterk op onze platte kaas, maar is er een grovere versie van. Maar ook geitenkaas of  marcarpone zijn mogelijk. Aan de kaas worden ingrediënten toegevoegd om extra smaken te creëren: fruit, kruiden, chocolade,… Aan een hartige taart kunnen groentjes, vlees of vis toegevoegd worden.

Afwerking

Na het opstijven of bakken volgt de afwerking. Ook bovenop de taart wordt vaak fruit gebruikt. Hartige taarten worden dan weer afgewerkt met een frisse salade of gepekelde groenten.

Zoete recepten

[RECIPE id = 5155 toggle = 0]

[RECIPE id = 17376 toggle=1]

[RECIPE id = 17200 toggle = 1]

[RECIPE id = 5699 toggle=1]

[RECIPE id = 676 toggle=1]

Hartige recepten

[RECIPE id = 4906 toggle = 0]

[RECIPE id = 5874 toggle = 1]

[RECIPE id = 16075 toggle = 1]

 

 

 

 

 

Partner Content