Waarop moet je letten als je frietjes bakt?

Door De Redactie

Frietjes, chips, ontbijtgranen, allemaal overheerlijk! Maar wist je dat ze ook allemaal acrylamide bevatten? Jan Moers van Test-Aankoop kwam in De Eerste Show uitleggen wat deze stof is en waarom we er voor moeten oppassen.

Acrylamide is een stof die niet van nature in deze producten zit, maar die ontstaat door het bakken op hoge temperaturen van zetmeelrijke producten, zoals aardappelen. Het is bewezen dat het schadelijk is bij dieren, waardoor er ook het vermoeden is dat het schadelijk voor de mens zou kunnen zijn. Het kan dan ook geen kwaad om wat voorzichtig te zijn. Jan gaf ons enkele tips hoe we dat kunnen doen. 

  • Eet maar één keer per week chips of frietjes
  • Wanneer je zelf frietjes maakt, gebruik dan jonge aardappelen
  • Bewaar je aardappelen niet te koud, daarmee verminder je de kans op aanmaak van acrylamide bij het bakken
  • Was je aardappelen goed voor je ze gaat bakken en droog ze vooral ook goed af
  • Bak je aardappelen voor tussen 140°C en 160°C
  • Bak ze af op 175°C, niet hoger
  • En bak je frietjes zeker niet te bruin. Hoe bruiner ze zijn, hoe groter de kans op acrylamide
  • Acrylamide wordt niet aangemaakt wanneer je je aardappelen stoomt. Stomen is dus de boodschap!

Meer info vind je op de site van Test-Aankoop. In [LINK_TEXT id=3] krijg je elke week nieuwe tips van Test-Aankoop.

De Eerste Show wordt uitgezonden van maandag tem vrijdag om 8u30, om 13u45, om 17u en om 22u30 op [LINK_TEXT id=4] (kanaal 18 bij Telenet)

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."