Zeg niet zomaar zout tegen zout

Zeg niet zomaar zout tegen zout
Variety of Different Sea Salts, Black and Red Hawaiian, Gray Celtic, Pink Himalayan, Flaky Murray River Australian; Shutterstock ID 149343089

Zout, een trouwe compagnon in onze Vlaamse keukens. Vaak staan er verschillende soorten in ons kruidenrekje. Maar is dat wel nodig? Is zout niet gewoon zout?

Het antwoord is ‘neen’. Maar welke soorten zijn er?

Grosso modo zijn er twee soorten zout: zeezout en steenzout. Zeezout wordt gewonnen uit zeewater, steenzout komt uit de bodem. Wereldwijd komt ongeveer de helft van de zoutproductie uit de zee en de andere helft uit zoutmijnen.

Oei, welk zout moet ik kiezen?

Daar sta je dan, in de supermarkt. Overweldigd door het aanbod. Want wélk zout moet je in godsnaam kiezen? Een overzicht.

  • Steenzout of mijnzout komt voor op plaatsen waar miljoenen jaren geleden binnenzeeën zijn opgedroogd. Het wordt ontgonnen in mijnen of groeven waar de zoutlagen aan de oppervlakte komen. Kenmerkend zijn de pittige en harde zoutkristallen, die maar langzaam oplossen.
  • Keukenzout: het zout dat chefs tussen de vingers nemen tijdens het koken is keukenzout. Door z’n grovere structuur is keukenzout makkelijk te gebruiken tijdens het koken zelf.
  • Tafelzout: Zoals het woord aangeeft is dit het perfecte zout om last minute je gerechten mee af te kruiden of om op tafel te zetten.  De korrel is fijner van structuur en strooit gemakkelijker. Vaak zie je op de verpakking dat er nog een antiklonter- en strooimiddel is aan toegevoegd of zit er extra jodium in.
  • Himalayazout is subtiel roze en wordt in de Himalaya gewonnen uit 200 miljoen jaar oude, opgedroogde binnenzeeën. Het krijgt z’n roze kleur van de ijzerhoudende bodem.
  • Zeezout of grof zout heeft een milde smaak en is geschikt voor vrijwel alle recepten, omdat het makkelijk oplost. Zeezout is niet gezonder dan gewoon keukenzout, maar het bevat wel meer mineralen.
  • Zeezout uit Hawaï is zwart! Dat komt doordat aan het zeewater in de zoutbekkens zwarte lava wordt toegevoegd. Origineel en decoratief, bijvoorbeeld bij coquilles of op gepocheerde vis. Er bestaat ook een rode variant, die mooi staat op de rand van een cocktailglas.
  • Maldon zeezout komt van de Engelse zuidkust en staat bekend om z’n unieke structuur. De piramidevormige vlokken zijn zo dun dat je ze makkelijk verkruimelt. De smaak is milder en fijner dan die van gewoon tafelzout.
  • Sel gris de Guérande is een mineraalrijke zoutsoort uit de Atlantische Oceaan. Het heeft een subtiele zilte smaak, een grijze kleur en is vaak natter dan andere soorten. Aangezien het snel klontert, gebruik je het best voor gerechten die nog gekookt moeten worden.
  • Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Fleur de sel komt vooral uit Frankrijk, maar ook uit Madagaskar.
  • Kruidenzout is zout met een smaakje, bijvoorbeeld selderij- of knoflookzout. Je kunt het makkelijk zelf maken door wat smaakmakers (kruiden of specerijen, bijvoorbeeld) in de vijzel te mengen met grof zout. Probeer het eens met gekonfijte citroenschil.

Wist je dit al over zout? Drie weetjes

  • Zout is een smaakversterker: door het zout proef je andere ingrediënten vaak beter. Het versterkt geuren en onderdrukt bitterheid. En raar maar waar: een kleine hoeveelheid zout accentueert de zoete smaak in een gerecht en verbetert de smaakbalans in gebak. Voeg dus gerust een snuifje zout toe aan het beslag van je cake.
  • Zout trekt vocht uit producten. Bak daarom eerst je stukje vlees of vis en breng het pas daarna op smaak met zout, anders krijg je geen krokant korstje.
  • Vandaag is zout goedkoop, maar vroeger was het een kostbaar goed. Het deed zelfs ooit dienst als ruil- en betaalmiddel. Het woord ‘salaris’ komt bijvoorbeeld van het Romeinse gebruik om soldaten uit te betalen in zout of ‘sal’.

Zout is niet alleen aanwezig in onze keuken maar past ook goed in de badkamer! Lees hier waarom.

 

Bron: tablespoon.com, gezondetips.nl, zouthuis.nl. Beeld: Shutterstock

1  

Rosbief in zoutkorst

Rosbief in zoutkorst

2  

chocoladekoekjes met zeezout

Chocoladekoekjes met zeezout

3  

kwarteleitjes met dipzout

Kwarteleitjes met dipzout

4  

dorade in zoutkorst met tomatenconfit

Dorade in zoutkorst met tomatenkonfijt

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)