Mother and Daughter Cooking in Kitchen --- Image by © Jutta Klee/Corbis

Zet je tanden in deze klassiekers!

Door De Redactie

Er zijn zo van die boeken waar je bij begint te watertanden. Deze vijf, bijvoorbeeld. Géén kookboeken, maar je krijgt wel telkens een bijzonder recept erbij.

De beroemde rijstpap van Oliver Twist

De jonge Oliver Twist verblijft met een aantal lotgenoten in een weeshuis. De jongens worden geslagen en krijgen nauwelijks te eten. Als Oliver het op zekere dag waagt om een extra portie rijstpap te vragen, is de straf niet mals. Hij wordt verkocht, maar ontsnapt en trekt naar Londen waar hij in allerlei penibele situaties terechtkomt. Maar alles begon dus… met deze rijstpap.

Oliver Twist door Charles Dickens

De liefdespaprika’s op z’n Mexicaans uit Rode Rozen en Tortilla’s

De jonge Mexicaanse Tita mag volgens de traditie niet met haar geliefde Pedro trouwen. Pedro trouwt dan maar met haar zus omdat hij zo toch in de buurt van Tita kan zijn. Via de gerechten die Tita bereidt, kan ze haar gevoelens aan Pedro overbrengen. Ze communiceert met typisch Mexicaanse gerechten als champandongo, chili con carne en deze heerlijke, gevulde paprika’s. Kunnen ze ook jou betoveren?

Rode Rozen en Tortilla’s door Laura Esquivel

Lichte kalkoencurry volgens Bridget Jones’s Diary

Als de Britse Bridget Jones 32 wordt, besluit ze dat het tijd is om iets te maken van haar leven. Ze begint een dagboek en is vastbesloten om te stoppen met drinken, roken én om de man van haar leven tegen te komen. Op een nieuwjaars-kalkoencurry-buffet maakt ze kennis met Mark Darcy. Of hij de man van haar leven is, laten we in het midden. Hoe de curry smaakt, willen we je wél vertellen.

Het dagboek van Bridget Jones door Helen Fielding

Italiaanse spaghetti carbonara à la Eat, pray, love

Elizabeth heeft alles wat een vrouw zich kan wensen, maar in plaats van gelukkig te zijn, voelt ze paniek, verdriet en verwarring. Na haar scheiding neemt ze een radicale stap: ze gaat een jaar alleen op reis. Haar zoektocht naar evenwicht en geluk begint in Italië, meer bepaald in een restaurant in Rome waar ze la dolce vita ontdekt met deze heerlijke pasta carbonara met gebakken spinazie. Buen apetito.

Eten, Bidden, Beminnen (Eat, Pray, Love) door Elizabeth Gilbert

Oer-Vlaams varkensgebraad met bloemkool en kaassaus uit De Helaasheid der Dingen

In De Helaasheid der Dingen groeit de dertienjarige Gunther Strobbe op bij zijn grootmoeder, zijn vader en diens broers. Hij wordt er dagelijks geconfronteerd met veel te veel alcohol, vrouwen versieren en schaamteloos nietsdoen. Tot de kinderinspectie voor de deur staat. De jeugd van ‘Guntherken’ gaat niet over rozen, maar zijn grootmoeders varkensgebraad met bloemkool in kaassaus maakt hem altijd gelukkig. En ons ook.

De Helaasheid der Dingen door Dimitri Verhulst

Recepten & styling: Hilde Oeyen • Foto’s: Diane Hendrikx

Partner Content