fruit bewaren
Bowl of healthy fresh fruit salad on wooden background. Top view.; Shutterstock ID 264191096; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Artikel :zo bewaar je fruit het beste; Traffic: Rani; Anders: Lekker

Zo bewaar je fruit het best (ook als je er al van gegeten hebt)

Door Rani Merckx


Een sappig stukje zomers fruit, daar kan niets tegenop. Je koopt er al snel, in al je enthousiasme, een winkelmandje vol van. Meer dan je in feite op krijgt. Gevolg? Al dat lekkers is jammer genoeg rijp voor de composthoop. Gelukkig kun je er langer van genieten dankzij deze slimme bewaartips.

1

Aardbeien

Lekker sappig, zoet en ze zijn makkelijk uit de hand te eten: aardbeien zijn echte snoepjes in de zomer!

Zo bewaar je ze:

  • Verwijder alle vruchten met weke plekken. Eén rotte aardbei kan al snel de rest aansteken.
  • Bewaar je bakje droog en koel, en met de kroontjes nog aan de vrucht.
  • Invriezen is mogelijk, maar dan zijn de vruchten alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, confituur of siroop. Eens ontdooid, zijn ze hun mooie kleur en uitzicht kwijt.
2

Ananas

Dit zoete tropische fruit is een hit bij jong én oud!

Zo bewaar je ‘m: Ananas is gevoelig aan lage temperaturen en mag dus niet in de koelkast worden bewaard. Op kamertemperatuur is de vrucht nog enkele dagen na aankoop houdbaar.

Na een hap: Heb je je ananas in stukjes gesneden? Wikkel ze in wat plastic folie en steek in de koelkast.

3

Appels

Een appeltje voor de dorst tijdens een warme zomerdag. Dat kan smaken!

Zo bewaar je ze: Plaats je appels van zodra je thuis bent in het groentevak van je koelkast. Zo blijven ze tot wel drie weken goed.

Na een hap: Bedek de andere helft (of plakjes) met wat plastic folie en bewaar ze in de koelkast. Dit voorkomt een bruiningsproces dat veroorzaakt wordt door oxidatie.

4

Avocado’s

Avocado’s zijn met hun zachte, romige smaak en mooie groene kleur superpopulair in onze Vlaamse keukens.

Zo bewaar je ze: Je kunt avocado’s nog wat laten narijpen op kamertemperatuur. Bewaar rijpe avocado’s op een koele plaats (maar niet te koel!). Zo kun je ze nog enkele dagen bewaren.

Na een hap: Sprenkel wat citroensap over de overgebleven helft. Zo voorkom je dat de avocado bruin zal uitslaan. Wikkel het vervolgens in wat plastic folie en plaats in je koelkast.

5

Bananen

Net zoals de appel behoren de banaan tot het meest geconsumeerde fruitsoort in België.

Zo bewaar je ze: Onrijpe bananen met een groengele kleur rijpen perfect verder op kamertemperatuur. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bananen zijn overrijp wanneer de schil bruinzwarte vlekken vertoont.

Na een hap: Houd de banaan in de schil en wikkel het uiteinde in plastic folie. Geef het een plaatsje in de koelkast, maar let op: leg een banaan niet te dicht bij ander fruit of groenten, want het heeft een effect op het rijpingsproces.
6

Bosbessen

Bosbessen hebben maar weinig extra nodig, omdat ze van zichzelf al een lekkere smaak hebben!

Zo bewaar je ze: Gooi de overrijpe bessen weg. Houd de andere bessen in hun plastic bakje in de koelkast. Ze zouden tot een week goed zijn.

7

Druiven

Heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief of bij een kaasschotel. Maar ook in salades en saus komen druiven helemaal tot hun recht.

Zo bewaar je ze: Plaats de druiven in een kom en bewaar ze in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot wel 5 dagen houdbaar. Zin een druifje? Haal ze een uurtje voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.

8

Frambozen

Heerlijk fris en zomers, zo’n bakje frambozen!

Zo bewaar je ze: Gooi de slechte frambozen weg. Plaats ze vervolgens in de koelkast. Ze blijven tot 3 à 4 dagen goed!

Hetzelfde geldt voor braambessen.

9

Kersen

Kom maar op met die zoete kersen! Hét ultieme zomersnoepje lust iedereen wel.

Zo bewaar je ze: Bewaar kersen op een koele plaats, eventueel in de groentelade van je koelkast. Verspreid de kersen op een schotel of in een bakje om kneuzingen te voorkomen.

10

Kiwi

Deze groene vrucht in het bruinharige jasje is één van de allergezondste in zijn soort.

Zo bewaar je ze: Rijpe kiwi’s blijven tot 3 à 4 dagen goed in de koelkast. Kiwi’s die nog niet volledig rijp zijn, bewaar je tot twee weken in de koelkast. Je kunt ze ook verder laten rijpen bij kamertemperatuur.

Na een hap: Wikkel de andere helft in plastic folie en plaats in de koelkast.

11

Mango

Alleen al voor de mooie kleur zou je mango verwerken in je gerechten, maar de vrucht bevat ook heel wat vitaminen, antioxidanten en mineralen.

Zo bewaar je ze: Mango’s kunnen 3 tot 4 dagen bewaard worden op kamertemperatuur.

Na een hap: Plaats je stukjes mango in een zak in de koelkast.

12

 Meloen

Fris, gezond en lekker… meloen is ideaal om te serveren op warme zomerdagen!

Zo bewaar je ze: Meloenen rijpen na op kamertemperatuur. Hoe weet je of je meloen rijp is? Dat merk je van zodra het sterk ruikt en wat meegeeft wanneer je aan de onderkant lichtjes drukt.

Na een hap: Een meloen bewaar je dus beter niet in de koelkast, tenzij ze al versneden is. Dan plaats je de stukjes het best in aluminiumfolie in de koelkast.

13

Peren

Of de peer nu hard of zacht is: van dit stuk fruit geniet je het hele jaar door.

Zo bewaar je ze: Berg je peren op in het groentevak van de koelkast. Je weet of een peer rijp is, door net onder de steelinplanting te voelen.

Na een hap: Ook hier bedek je de andere stukjes of helft met plastic folie, zodat er geen lucht aan kan.

14

Perzik

Deze sappige, lichtjes zure vrucht lest niet alleen je dorst, ze is ook gewoon overheerlijk!

Zo bewaar je ze: Perziken zijn erg kwetsbare vruchten. Je kunt ze maximum één week bewaren in de koelkast.

Na een hap:  Snijd de perzik in stukjes en houd de restjes in een luchtdichte zak in de koelkast.

15

Pompelmoes

Pompelmoes, een vitamineboost voor elk moment!

Zo bewaar je ze: Een pompelmoes bewaar je een week op kamertemperatuur. In de koelkast kan dit zelfs tot een maand, maar leg de vrucht dan wel in een hermetisch afgesloten verpakking in het groentevak.

Na een hap: Berg je restjes (en het sap dat je overhoudt) in een plastic doos.

16

Sinaasappelen

Een sappig partje sinaasappel: daar zeggen we geen neen tegen.

Zo bewaar je ze: Plaats je sinaasappelen in een kom op het aanrecht. Op kamertemperatuur kun je ze enkele weken bewaren.

Na een hap: Berg je overige partjes op in een plastic zak, zodat er geen zuurstof aan kan.

Bron: PureWow. Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."