Zo kies je de juiste wijn

Door De Redactie

Geen idee welke wijn je moet kiezen? Wijnexpert Alain Bloeykens verklapt de basisregels!

Hou jij ook van een goed glas wijn, maar weet je niet wat te kiezen als je voor een winkelrek met honderd flessen staat? Met deze vuistregels kan het niet mislukken.

Waarvoor dient de wijn? 
Een wijntje bij het aperitief heeft een heel andere functie dan de wijn die je aan tafel schenkt. En ook een dessertwijn stelt heel andere eisen. Onze wijnexpert verklapt de basisregels:

  1. Aperitief
    Ga nooit voor een te zoete of zware wijn bij het aperitief. Wel een goed idee:
    • Kies voor een fris-zure wijn: dat stimuleert het hongergevoel.
    • Ook koolzuurgas wakkert de eetlust aan. Bubbels zijn dus een perfecte keuze bij het aperitief.
    • Ga je voor schuimwijn? Kies dan voor een droge variant (‘Brut’ of ‘Extra Brut’).
  2. Maaltijd
    Streef altijd naar een goed huwelijk tussen het gerecht en de wijn. Bedenk daarom eerst welke smaak je gerecht domineert, en stel daar je wijn op af.

    • Schaal- en schelpdieren

    Ga voor een droge witte wijn met stevige zuren, zodat de delicate smaak van de schaaldieren niet verloren gaat.

     • Koude, warme en gerookte vis
    Lekker met droge witte wijn met friszure toets. Bij gerookte vis kies je ook voor droog wit, maar liefst met wat houtlagering (bewaard in houten vat). Bij warme vis kies je voor een droge witte wijn die iets voller en vettiger is van smaak. Hoe krachtiger de vis, hoe rijker de wijn moet zijn.

    Rood en wit vlees
    Serveer je wit vlees? Ga dan voor een frisse, aromatische witte wijn. Ook lichte rode wijn met fris zuur en weinig tannines kan. Rood vlees voelt zich dan weer het best bij een stevig glas rode wijn, liefst goed kruidig met flink wat tannines. Bij geroosterd rood vlees kies je best voor houtgelagerde rode wijn.•  Haardwild en vederwild
    Haarwild verlangt naar volle rode wijn, liefst met een paar jaartjes op de teller zodat hij perfect in evenwicht is. Bij vederwild kan zowel rood als wit. Veel hangt af van de bereidingswijze, saus en garnituur. Kies in beide gevallen voor stevige wijn met zuiderse accenten.

    Aziatische gerechten
    Hier kan ook wit, rood, en zelfs rosé. De voorwaarde is dat de wijn goed kruidig is en en zelfs een tikkeltje zoet bevat.

  3. Dessert
    Wil je ook bij het dessert een wijntje ontkurken? Hou dan deze tips in het achterhoofd: 
    • Vermijd te stroperige of plakkerige wijnen, die zorgen voor een overladen gevoel, gaan snel vervelen en zijn vaak een aanslag op de smaakpapillen.
    • Desserts met chocolade verlangen dan weer naar een versterkte wijn. (lees: wijn waar alcohol aan toegevoegd werd.) De extra alcohol en het zoet versterkt de chocolade in het nagerecht!
    • Serveer je een dessert met fruit? Ga dan voor wit of rosé, liefst fruitig en zoet getint.

Succes! 

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."