Een zoete kerst: 10 overheerlijke lekkernijen om mee uit te pakken
Een snuifje creativiteit, een paar slimme tips en onze recepten: meer heb je niet nodig om de avond speels, verrassend én feestelijk af te sluiten.
1. Schattige macaronbeertjes
Niet dat deze heerlijkheden het nodig hebben, maar macarons zijn zó dankbaar om er dierengezichtjes op te toveren. Een leuke lekkernij voor de allerkleinsten!

Dit heb je nodig
Voor 20 stuks: 10 kant-en-klare vanille-macarons • 10 kant-en-klare chocolade-macarons • 20 witte chocoladedruppels • 20 melkchocoladedruppels • 50 g witte chocolade • 50 g melkchocolade • chocoladestiften (bijv. van Dr. Oetker)
Zo maak je ze
- Breek de 50 gram witte chocolade en de 50 gram melkchocolade elk in een ander kopje in stukjes, en verwarm ze maximaal 30 seconden in de microgolf op 800 W. Roer om en herhaal tot beide chocoladesoorten gesmolten zijn.
- Kleef met behulp van de gesmolten chocolade op elke macaron 2 chocolade-druppels als ‘oortjes’ en vorm er ook de berensnoetjes mee. Laat uitharden.
- Werk de berengezichtjes af met chocoladestift: teken oogjes en varieer met verschillende mondjes de gezichtsuitdrukkingen.
2. Koddige kerstboompjes
Toegegeven: het vergt een beetje oefening, maar zodra je zo’n leuk kerstboompje kunt spuiten, ben je niet meer te stoppen. En hoe leuk zijn ze als versiering op een taart of kerststronk!

Dit heb je nodig
Voor 10 stuks: 10 zoute pretzelstokjes • 150 g witte chocolade • sprinkles naar keuze
Zo maak je ze
- Smelt de witte chocolade in een kopje (zie stap 1 van de macaronbeertjes). Leg intussen de 10 pretzelstokjes – die je in lengte varieert – klaar op een vel bakpapier.
- Maak een spuitzakje door een strook bakpapier op te rollen tot een smalle kegel en giet er de gesmolten chocolade in. Knip het puntje onderaan de kegel weg.
- Spuit de chocolade in een heen-en-weerbeweging dwars op de stokjes, beginnend bovenaan, voor de top van de kerstboom. Leg een tweede en eventueel nog een derde laagje chocolade.
- Versier met sprinkles naar keuze en laat de boompjes uitharden.
3. Pret(zel) met zoet en zout
Spelen met eten? Leuk toch! Een ideaal ideetje voor als je kinderen zich vervelen tijdens de vakantie. Of deze pretzelkransjes ook lekker zijn? Laat je verrassen door het contrast van het zout en de zoete chocolade…

Dit heb je nodig
Voor ± 10 stuks : 200 g zoute pretzelkoekjes • 150 g witte chocolade • sprinkles naar keuze
Zo maak je ze
- Smelt de witte chocolade in een kopje
- Doop de pretzelkoekjes in de chocolade en plak ze op elkaar tot een cirkel. Leg telkens 2 lagen koekjes en gebruik ook voldoende chocolade voor een stevig resultaat. Maak de kransjes verschillend in grootte.
- Bestrooi de kransjes voor de chocolade opstijft met sprinkles naar keuze. Laat ze uitharden.
4. Huis aan huis
Wat ruikt het hier heerlijk naar zelfgebakken speculaas! Deze koekjes maak je helemaal zelf, van het deeg tot de versiering.

Dit heb je nodig
Voor ± 40 stuks: 75 g kristalsuiker • 75 g poedersuiker • 2 el speculaaskruiden • 480 g patisseriebloem • snuifje zout • 250 g boter, op kamertemperatuur • 1 ei • witte glazuurstift (bijv. van Dr. Oetker)
En ook • koekjesuitsteekvormen voor huisjes (optioneel)
Zo maak je ze
- Zeef de kristalsuiker, de poedersuiker, de speculaaskruiden, de bloem en het snuifje zout in een grote mengkom.
- Voeg de malse boter in blokjes en het ei toe en kneed tot een mooie bol deeg. Verdeel deze in 2.
- Rol elke helft op een groot vel vershoudfolie uit tot een mooie lap van 5 mm dik. Pak de lappen apart in in de vershoudfolie. Laat ze minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Steek huisjes uit met de koekjesvormen of snij ze uit met een mes. Rol restjes opnieuw uit en herhaal tot al het deeg op is.
- Bak de koekjes 10 minuten in de oven, verlaag de temperatuur dan naar 150°C en bak ze nog eens 10 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster en versier ze vervolgens met witte glazuurstift.
5. A match(a) made in heaven
Een frisgroene kerstboom zonder kleurstof? Het geheim is matcha, het gezonde en verfijnde Japanse groene theepoeder.

Dit heb je nodig
Voor 1 boom: 75 g kristalsuiker • 75 g poedersuiker • 2 el matchapoeder • 480 g patisseriebloem • snuifje zout • 250 g boter op kamertemperatuur • 1 ei Voor de afwerking • 140 g witte chocolade • 170 g room (min. 33% vet) • 100 g aalbessen
Zo maak je het
- Volg het recept voor de speculaashuisjes, maar vervang de speculaaskruiden door de matcha. Steek met verschillende formaten glazen of bakringen rondjes uit het deeg, van groot naar klein, en bak ze zoals beschreven.
- Verwarm de room in een steelpan – laat hem niet koken – en giet hem over de chocolade in een hittebestendige kom. Laat de chocolade 30 seconden smelten. Mix met een staafmixer, dek af met folie en laat minstens 6 uur rusten in de koelkast.
- Klop de ganache op hoge snelheid op tot een stevige slagroomstructuur. Klop niet te lang, want dan kan hij schiften.
- Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de chocoladeganache en bouw een kerstboom van de koeken, van groot naar klein, met telkens een laagje ganache ertussen.
- Versier de kerstboom met de besjes.
6. Koekje op kopje
Niet zomaar een koekje dat je bij de koffie of thee geeft, maar eentje dat je zelf maakt en elegant op de rand van het kopje zet. Volg het recept van de speculaashuisjes voor ± 40 stuks, maar laat een uitsparing voor het kopje en bewaar ze in een koektrommel.

7. Soezen-kerstkrans
Bakkunsten heb je hier niet voor nodig: presentatie is alles! Garneer soezen naar eigen fantasie en schik ze in de vorm van een krans op een ronde schaal of plank.

Dit heb je nodig
Voor 1 dubbele krans van ± 24 soezen: ± 24 kant-en-klare roomsoezen (of soezen gevuld met banketbakkersroom) • 200 g melkchocolade • 100 g bresiliennenootjes (of andere garnituren naar keuze)
Zo maak je het
- Smelt de chocolade (in de microgolf-oven zoals beschreven in stap 1 van de macaronbeertjes) of au bain-marie.
- Hou een zestal soezen apart en doop de rest tot halverwege in de gesmolten chocolade. Bestrooi de helft hiervan met bresiliennenootjes of een andere garnituur naar keuze en laat uitharden.
- Schik de soezen tot een feestelijke dubbele krans; wissel hierbij de verschillende soorten af voor een een speels en aantrekkelijk geheel.
8. Om voor te smelten
Cupcakes vallen altijd in de smaak, en zeker als je er grappige sneeuwmannetjes van maakt.

Dit heb je nodig
Voor ± 12 stuks: 125 g boter • 115 g suiker • 8 g vanillesuiker • 2 eieren • 65 g Griekse yoghurt • 125 g zelfrijzende bloem • snuifje baksoda (alles op kamertemperatuur) • snuifje zout Voor de Italiaanse meringue • 130 g suiker • 60 g eiwit Voor de afwerking • 12 grote marshmallows • 12 rode snoepveters • minichocolade-callets of andere decoratieparels/sprinkles • 6 pralines • 6 neusjes • 12 zoute pretzelstokjes • 12 suikerparels
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht). Klop de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig. Meng er de eieren onder. Meng er de yoghurt door. Zeef er de bloem en de baksoda bij, voeg het zout toe en meng kort tot een homogeen geheel.
- Vul papieren vormpjes in een cupcakevorm voor 2/3, bak de cakejes 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
- Breng voor de meringue 30 milliliter water met de suiker aan de kook in een steelpan. Doe het eiwitten in de keukenrobot.
- Meet de temperatuur van de siroop: op 105°C begin je het eiwit op te kloppen, op 119°C voeg je de siroop al kloppend in een fijne straal toe aan het eiwit. Klop tot de meringue is afgekoeld en een stevige, glanzende structuur heeft.
- Schep op elke cakeje een toef meringue. Zet er als hoofd een marshmallow op. Maak armen met pretzelstokjes, knoopjes, oogjes en een mond met minicallets, een snoepveter-sjaal, een neus met een suikerparel en een hoed van een praline of neusje.
9. Wat een plaatje!
Je kunt dit plaatgebak met kant-en-klare confituur maken, maar de bijzondere combinatie van peer en framboos in de homemade confituur is heerlijk.

Dit heb je nodig
2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg • 1 ei • 1 el melk
Voor de confituur • 850 g peer • 300 g (diepvries)frambozen • 100 ml versgeperst sinaasappelsap • 1 el gemalen zwarte peper • 1 stuk gember (naar eigen smaak) • 1250 g geleisuiker (1:1) En ook • koekjesvormen voor sneeuwvlokken (optioneel)
Zo maak je het
- Schil de peren en snij ze in stukken. Doe de peer, de frambozen, het sinaasappelsap en de peperbolletjes in een grote kookpan en rasp er de gember bij. Stoof tot het fruit zacht is.
- Plet het fruit met een pureestamper of mix glad, roer er de geleisuiker door en laat 4 minuten inkoken. Schep over in gesteriliseerde bokalen en sluit meteen af, zodat je de confituur lang kunt bewaren. Hou 1 potje opzij voor de taart.
- Rol 1 vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en prik in met een vork. Strijk er rijkelijk confituur over, maar blijf 1 cm van de rand. Plooi de rand over de confituur.
- Rol het 2de vel bladerdeeg uit en steek er vormpjes naar keuze uit, bijvoorbeeld sneeuwvlokken. Leg de vormpjes willekeurig op de confituur.
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Klop het ei los met de eetlepel melk en kwast er het bladerdeeg mee in voor een mooie glans.
- Bak de confituurtaart 35 minuten of ietsje langer in de oven, tot het bladerdeeg mooi goudbruin kleurt.
10. Torenhoge soesjes
… en bouwen maar! Maak deze heerlijke toren van soezen om je kerstdiner in stijl mee af te sluiten. Moeilijk? Met behulp van een kegelvormige basis is het een koud kunstje!

Dit heb je nodig
Voor 1 toren van ± 50 soezen: 50 kant-en-klare roomsoezen • 100 g poedersuiker • frambozen • gesmolten chocolade
En ook • rvs serveertoren (Albert Heijn, optioneel) • cocktailprikkers
Zo maak je het
- Plaats het bovenste deel van een tweedelige rvs serveertoren op een passende ronde schaal en prik in de achterkant van elke soes een cocktailprikker.
- Steek de cocktailprikkers in de gaatjes van de toren en bouw zo de soezentoren op. Heb je geen rvs serveertoren? Met een kegel van piepschuim lukt het ook! En zelfs zonder basis kan het: gebruik dan gesmolten chocolade of karamel om de soezen op elkaar te plakken.
- Doop de frambozen met hun poepje in gesmolten chocolade om ze tussen de soezen te plakken en bestrooi de soezentoren rijkelijk met poedersuiker voor een besneeuwd effect.
Productie, recepten, uitwerking en foto’s: Jolien Vanden Berghe (@jolien.bakt)