Musea voor kinderen: 6x cultuur zonder verveling

Musea voor kinderen: 6x cultuur zonder verveling
Getty Images

Je kinderen die zich vervelen, het is het laatste wat je wil tijdens vakantiedagen. Daarom hebben we een aantal musea voor kinderen opgelijst. Stuk voor stuk interessante plekjes mét programma of inhoud op maat!

Musea voor kinderen in de kijker

Speelgoedmuseum in Mechelen

Een favoriet plekje voor jong en oud. Laat je kinderen kennismaken met jouw nostalgische stukjes speelgoed en ontdek samen knuffels, poppen en technische snufjes door de jaren heen. De tijdelijke tentoonstelling over het ontstaan van Tik Tak is ook een schot in de roos en loopt nog tot 29 augustus.

Speelgoedmuseum, Nekkerspoelstraat 21, 2800 Mechelen

De wereld van Kina in Gent

Een natuurmuseum op maat van kinderen en jongeren, dat kan jouw gezin vast ook bekoren! Het museum staat erom bekend zelfs de allerkleinsten te kunnen boeien. Dat kan ook moeilijk anders, want bestaat er iets fantastischer dan de wonderen der natuur? De permanente tentoonstellingen zijn adembenemend, maar ook de tijdelijke programmatie zorgt ervoor dat je regelmatig een tripje naar dit museum zou plannen. Niet twijfelen, doen!

De wereld van Kina: Het Huis, Sint-Pietersplein 14 , 9000 Gent / De wereld van Kina: De Tuin, Berouw 55, 9000 Gent

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel

Een tikkeltje serieuzer, maar des te meer uitzonderlijk indrukwekkend. In dit museum krijg je de natuur ongefilterd op je bord. Wat kinderen zo aanspreekt aan deze plek? De tentoonstelling vol dinosaurussen. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen spreken niet alleen enorm tot de verbeelding, je leert bovendien aan een sneltempo bij over de natuur. Van mineralen tot slechtvalken, hier vind je het allemaal.

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel

Fotomuseum in Antwerpen

Een fantastisch museum dat elke keer weer uitpakt met prachtige tentoonstellingen, vaak in combinatie met spelpakketjes of begeleide tours op maat van kinderen. De wondere fotowereld is op die manier ook voor kinderen heel toegankelijk en het is erg boeiend om te zien hoe je kinderen de foto’s nog net iets anders bekijken dan jijzelf. Met de Smartbox trek je samen uit speurtocht door het museum. Afsluiten doe je met een gek familieportret in het fotohokje, toch?

FOMU Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

Villa Verbeelding in Hasselt

Klein, maar wonderlijk fijn, dit huis vol verhalen! Een echte aanrader voor ukjes die maar wat graag met hun neus in de boeken zitten. Hier komen de mooiste verhalen écht tot leven, met prachtige tentoonstellingen die je meenemen in de wereld van het verhaal. In de Wonderkamer snuister je mee in de ideeën en werkwijzes van schrijvers en in de Sprookjeskamer waan je je even helemaal zelf in een sprookjeswereld, ma-gisch!

Villa Verbeelding, Bampslaan 35, 3500 Hasselt

Texture in Kortrijk

Texture, het museum over Leie en Vlas, is niet zomaar een vlasmuseum. Tijdens je bezoek wandel je op eigen tempo door drie verschillende ruimtes. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is een fijn gezinspakket ontworpen. Samen met Staf Stekel gaan ze op pad tussen vlas, kant, textiel, machines en damast. Het wordt een heus avontuur waar kinderen al spelenderwijs enorm veel bijleren.

Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk

In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.

Dit vinden je kinderen vast ook leuk:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)