5 do’s en don’ts bij breekbaar haar

Door De Redactie

Splitsende haarpunten of haar dat zelfs afbreekt worden veroorzaakt door te agressieve behandelingen van het haar. Tien tips op een rijtje om broos haar te vermijden.

Do’s

 1. Eet voldoende vitaminen. Een tekort kan leiden tot broos haar.
 2. Kies voor voedende en herstellende maskers.
 3. Knip je haar regelmatig bij. Zeker wanneer je merkt dat je punten splitsen.
 4. Chloor- en zoutwater doen geen goed aan je haar. Maak voor het zwemmen je haar al nat om de wateropname zoveel mogelijk te minimaliseren. Ook een conditioner, op oliebasis, aanbrengen voor de zwembeurt kan helpen. Spoel na het zwemmen je haar zo snel mogelijk af.
 5. Hardnekkige knopen? Trek ze niet los, maar knip ze eruit. Zo vermijd je verdere beschadiging van je haar.

Don’ts

 1. Schuif permanenten, haarkleuringen, krul- en steiltangen aan de kant. Zij zijn vaak de grootste oorzaken van breekbaar haar.
 2. Vermijd te strakke paardenstaarten of vlechten.
 3. Zelfs je haar föhnen met de haardroger kan te agressief zijn voor je haar. Kies je toch voor de haardroger? Zorg er dan voor dat je je haar beschermd met een serum.
 4. Voorkom dat je te veel shampoo gebruikt. Een eetlepel shampoo voor lang haar is voldoende, en een korte coupe krijg je al proper met slechts een koffielepel shampoo.
 5. Kam je haar niet als het nat is, want dan is het op zijn kwetsbaarst. Kies ook voor een kam met wijduitstaande tanden.

Deze vitaminen maken je haar weer gezond:

 • Vitamine A is goed voor de opbouw van je haar en is vooral terug te vinden in groenten, zuivelproducten en vette vis.
 • Vitamine B helpt om je haar weer voller en sterker te maken. Deze vitamine vind je in noten, zuivelproducten en sojabonen.
 • Ijzer en andere mineralen zorgen voor het transport van belangrijke voedingsstoffen en de zuurstof(opname). Je haar groeit bovendien ook veel sneller als je genoeg van deze vitaminen binnen krijgt. Groenten, vlees, vis en zaden en noten bevatten veel mineralen.
 • Eet ook voldoende proteïnen, zoals vlees, vis en zuivelproducten. Een tekort aan proteïnen leidt tot droog en dun haar.

Tekst: Caro Bohets

Partner Content