7 dingen om te onthouden over parelwratjes.

Door De Redactie
Water- of parelwratjes zijn erg besmettelijk. Wat kan je doen als jij of een van je kinderen het virus hebt opgelopen?

1. Verre neefjes van de pokken

Parelwratjes zijn huidkleurig of hebben een parelmoerachtige schijn en een deukje vanboven. Meestal zijn ze een paar millimeter groot en lijken ze wel op het lichaam “geplakt”. Ze worden veroorzaakt door een soft-pox-virus en zijn familie van de pokken.

2. Vooral bij kinderen

Waterwratjes zie je vooral bij jonge kinderen : onder de oksels, op de bovenarmen, in de elleboogplooi, op de bovenbenen en in de knieholten. Ook jongeren kunnen er nog last van hebben, maar dan meer rond de geslachtsdelen. Als je het virus eenmaal onder de leden hebt gehad, kan je er immuniteit voor opbouwen. Parelwratjes komen onder andere daarom minder voor bij volwassenen. Maar het belangrijkste verschil is dat kinderen vaak een droge huid hebben en meer fysiek contact hebben met elkaar.

3. Virus op ronde

Kinderen raken elkaar bij het spelen vaak aan, een rechtstreekse besmetting met het virus is dus vrijwel onvermijdelijk. Maar ook via speelgoed of vochtige handdoeken kan je het doorgeven. De incubatietijd tussen de besmetting met het virus en het verschijnen van de wratten varieert van één week tot zes maanden. Hoe meer de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, hoe sneller de wratjes zullen verdwijnen.

4. Liever niet krabben

Waterwratjes laat je best zo snel mogelijk weghalen omdat ze zo besmettelijk zijn, en omdat ze zich zo snel verspreiden. Soms zijn het er zoveel dat een algemene verdoving nodig is. Nog iets: zeker als je eraan krabt, neemt het aantal wratjes toe. Op die manier verspreidt de besmetting zich en ontstaan er langs de krablijn nieuwe wratjes. Plak een ontstoken wratje af met een pleister om verdere besmetting te beperken en laat ze zo snel mogelijk weghalen.

5. Geen ramp

Doen parelwratjes pijn? Nee. En het is een volstrekt goedaardige huidaandoening. Als er een bacteriële infectie bijkomt, kunnen de wratjes wel pijnlijk en dik aanvoelen.

6. De huisarts weet raad

Je huisarts of dermatoloog kan de wratten stuk voor stuk verwijderen met een curette. Je krijgt op voorhand een voorschrift voor een verdovende zalf, die je zelf aanbrengt, een uurtje voor je naar de dokter gaat. Een andere mogelijkheid is de wratten laten wegbranden met stikstof. Die behandeling kan littekens geven, vooral als je de parelwratjes doorprikt of eraan krabt.

7. Aromatherapie al geprobeerd?

Ook aromatherapie is een manier om parelwratjes te behandelen. De wratjes worden veroorzaakt door virussen en die kan je aanpakken met etherische olïën. Het is een goed idee de wratjes een paar keer per dag aan te stippen met etherische olie van Juglans regia. Oliën van Tea Trea, Manuka, Kanuka, Chelidonium en Eucalyptus zijn ook geschikt. Die mogen rechtstreeks op de huid worden aangebracht, maar je kan ze ook gebruiken in massageolie. Zelfs als je ze verdampt, werken ze nog krachtig genoeg. Aromatherapie kan je ook combineren met een reguliere behandeling.

Tekst: Lesie Verswijvel. Met dank aan dr; Thomas Maselis, dermatoloog en Gerry Van den Berghe, apotheker.

Partner Content