In 5 stappen naar de juiste ademhaling

Door De Redactie

Op de juiste manier ademen, kan je leven veranderen. Dat ondervond ademcoach Griet Van Dingenen (44) na een burn-out. Ondertussen helpt ze zelf mensen om meer zuurstof te geven aan hun leven.

1.Neem vijf minuutjes tijd per dag

Vijf minuutjes per dag is al genoeg om bewuster te gaan ademen. Neem gewoon even de tijd om te observeren: hoe adem ik? Het is een onbewust proces waar je bewust op gaat letten. Adem ik snel, adem ik traag, adem ik diep of juist oppervlakkig?

2. Voel hoe je ademt

Leg je ene hand op je buik onder je navel en je andere op je borst. Adem in en uit en let op wat er met je ademhaling gebeurt. Verandert die of niet? Als je ontspannen bent, kan het zijn dat je de ademhaling voelt veranderen.

3. Laat de lucht stromen

Adem ontspannen in via je mond – en niet via je neus, zoals je normaal doet – en laat de lucht naar binnen stromen. Het is zoals je een glas water laat vollopen: dat stroomt eerst beneden vol en vult zich naar boven, je kunt niet alleen de bovenkant vullen. Vul op dezelfde manier je longen. Voel hoe de lucht naar je onderbuik stroomt, hoe je middenrif naar beneden gaat, hoe je borstkas zich vult met lucht.

4. Voel de trampoline

In- en uitademen is als springen op een trampoline. Als je inademt spring je, als je uitademt ontspant je middenrif zich zoals de trampoline. Uitademen is kort, zacht en ontspannen.

5. Zoek het verschil

Herhaal deze oefening vijf keer en ga opnieuw na hoe je je nu voelt. Waar zit de verandering? Door dit regelmatig te doen zet je een bewustwordingproces in gang dat je helpt om door te kunnen ademen. Het voordeel is dat het overal kan, ’s morgens als je opstaat, maar ook onderweg op de trein of in de file.

 

Meer over ademcoach Griet Van Dingenen in Libelle Happy! van februari 2012
 

Partner Content