Operation beautiful

Door De Redactie
Vrouwen kunnen soms erg hard zijn voor zichzelf en hebben altijd wel iets aan te merken op hun eigen lichaam. Kunnen kleine memobriefjes op publieke plaatsen het zelfbeeld van een vrouw verbeteren? De vrouwen van Operation Beautiful denken van wel!

In Amerika kom je ze hier en daar wel tegen; felgekleurde post-its met een inspirerende boodschap op de spiegel van het vrouwentoilet, op de deur van de kleedkamer in het fitnesscentrum of gewoon in de lift. “Stop judging yourself! YOU ARE BEAUTIFUL‘ staat er op te lezen.

De oplossing voor een negatief zelfbeeld

Iedere vrouw staart wel eens in de spiegel en verwijt haar spiegelbeeld dat het er dik uit ziet of een slechte haardag heeft. Zo’n moment haalt het zelfbeeld naar beneden en zorg ervoor dat we ons de hele dag slecht en onzeker voelen. De vrouwen achter de Amerikaanse actie ‘Operation Beautiful’ geloven dat de leuke briefjes, die zeggen dat je er goed uit ziet, je weerhouden om negatieve gedachten over jezelf te ontwikkelen.

Operation Beautiful

Caitlin Boyle begon in juni briefjes achter te laten in publieke toiletten; op het werk, in de fitness, in de supermarkt. Ze schreef gewoon wat er in haar op kwam. ‘Je bent mooi’ of ‘Je bent onweerstaanbaar zoals je bent.’
Dezelfde dag hing Kirsten Moulton een inspirerende boodschap op in de vrouwentoiletten op kantoor “Jouw onvolmaaktheden maken je mooi”. Daarmee was het startschot voor Operation Beautiful gegeven.

Je bent mooi zoals je bent

Operation Beautiful is een ondergrondse beweging -haar leden werken anoniem- die het denkpatroon van vrouwen wil wijzigen. Vrouwen zijn immers méér dan alleen maar looks en uiterlijkheden. De groep kleeft op strategische plaatsen hun post-it’s die lezers vertellen dat ze niet gelukkiger worden door gewicht te verliezen of door Botox te gebruiken. Enthousiaste vrouwen worden uitgenodigd om de positieve boodschap mee te verspreiden door zelf leuke berichtjes achter te laten.
Vandaag zijn er al meer dan 400 briefjes gespot, en eentje raakte zelfs tot op de cover van het modeblad ‘Allure’ (Echte schoonheid kan je niet vinden op de cover van een magazine).

Ook via het internet worden vrouwen aangespoord om zichzelf positiever te evalueren. De Operation Beautiful website toont foto’s van de verspreidde berichtjes en heel wat aanhangers van de beweging voegen de URL van de site toe aan hun digitale e-mailhandtekening om hun statements kracht bij te zetten.

Gedaan met je slecht te voelen

Experts van eetstoornissen bejubelen de actie en zijn verbaasd hoe snel de beweging zich uitbreidt. “Vrouwen zijn het zat om zichzelf slecht te voelen omdat ze niet voldoen aan het modebeeld. Vaak weten ze niet hoe ze zelf uit de donkere gedachtenstroom kunnen geraken, en deze positieve golf kan hen daarbij helpen.”

Ook diëtisten geloven echt dat deze briefjes een verschil kunnen maken. “Wanneer het op ons lichaam aankomt, horen we steeds dat het nodig is om onszelf te veranderen, dat we niet oké zijn zoals we zijn. Deze briefjes zijn een echt tegengif!’

Doe zelf mee!

Bekijk de post-its op Operation Beautiful. Waarom verspreid je de briefjes zelf niet?

Partner Content