Peeling: van A tot Z uitgelegd

Peeling: van A tot Z uitgelegd

Een frisse, vitale huid, dat willen we allemaal wel! Met een regelmatige peeling lukt dat ook behoorlijk goed. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wij leggen het haarfijn voor je uit.

Peelen voor beginners

Door het bovenste laagje van je huid weg te ‘peelen’ worden er nieuwe huidcellen aangemaakt. Die lichte ‘beschadiging’ zorgt ervoor dat je huid zich herstelt door nieuwe huid aan te maken. Als je regelmatig een peeling doet, krijgen rimpeltjes en onzuiverheden minder kans én je houdt ook je huid jong.

Er bestaan twee verschillende soorten peelings: een mechanische peeling met scrubdeeltjes waarbij je het bovenste laagje zacht afschuurt, of een klassieke peeling die werk met zuren. Met beide soorten heb je hetzelfde resultaat.

Een peeling voor elk huidtype

Heb je grove poriën?

Een scrub met korreltjes helpt dan om het huidoppervlak glad te polijsten en te verfijnen. Ook zuren hebben een samentrekkende werking op de poriën. Dus je mag de twee manieren van peelen zeker afwisselen. Bij de dermatoloog kun je ook terecht voor een chemische peeling of een peeling met microkristallen die het huidoppervlak dunner en gladder maakt.

Heb je een vette huid?

Als je puistjes hebt, scrub je beter niet op die plekken. Zo verspreid je de bacteriën en verergert de ontsteking. Een chemische peeling is dan beter. Bij de dermatoloog kun je terecht voor een recorcinol/TCA-peeling. De zuren drogen de huid uit en laten ze afschilferen. Daardoor worden onzuiverheden opgepoetst.

Heb je een gevoelige huid?

Kies voor een zachte fruitzuurpeeling en vermijd scrubben op gevoelige zones (onder de ogen, bijvoorbeeld). Indien je scrubt, doe je dat best met een scrub die je dagelijks mag gebruiken en een heel fijne korrel heeft. Scrub zachtjes en smeer erna een verzachtende crème voor de gevoelige huid.

Heb je een droge huid?

Vooral dan is af en toe scrubben of peelen een goed idee. Door de droge huidcellen weg te halen kunnen hydraterende crèmes beter hun werk doen. Een mechanische reinigingsborstel is een ideale manier om de huid zacht te peelen. Of probeer een scrub met een fijn korreltje of producten die fruitzuur, ureum of melkzuur bevatten (in de apotheek). Let op: vermijd peelen als je eczeem hebt of ontstekingen. En hydrateer je huid met een verzorgende crème.

Heb je pigmentvlekjes of een vale huid?

Fruitzuren zijn ideaal voor jou. Ze halen de vlekjes weg en vernieuwen de huid zodat die weer een mooie uitstraling krijgt.

Wil je iets doen aan rimpeltjes?

Peelende stoffen zoals vitamine A-zuur zijn erg efficiënt tegen rimpels, daarom staan ze boven aan het lijstje van anti-age-ingrediënten in anti-rimpelcrèmes.

Bron: Libelle Magazine 33/2016 – Beeld: Getty Images

Las je deze mooimakers al?

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)