Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

(Chemische) peeling: wat doet het voor je huid?

Door Jolien Thieleman

Voor velen is een regelmatige peeling hét geheim tot een frisse huid. Eentje die er jong en gezond uitziet, met een mooie teint en een stralende, natuurlijke ‘glow’. Wil je ‘t graag eens proberen, of overweeg je een chemische peeling? Lees dan zeker even verder.

Wat is een peeling?

Bij een peeling worden bepaalde (huidvriendelijke) zuren aangebracht op je huid, waardoor dofmakende, dode huidcellen makkelijk loslaten en het bovenste laagje van je huid zichzelf zal vernieuwen. Hierdoor komt er een nieuwe, frisse, egalere huid tevoorschijn. Door je huid regelmatig te ‘peelen’, ziet je velletje er stralend uit en kunnen oneffenheden verminderd worden. Bovendien stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine, waardoor je huid steviger wordt.

Soorten peelings

Peelingproducten bestaan in allerlei vormen: crèmes, lotions, maskers … Ze hebben allemaal hetzelfde doel: dode huidcellen verwijderen en de celvernieuwing stimuleren. Je kunt zo’n peeling zelf thuis uitvoeren, of voor een chemische peeling gaan bij een professional.

1. Thuispeeling

Peelings voor thuisgebruik zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek of parfumerie. De dosissen van de chemische actieve bestanddelen liggen veel lager dan die bij de schoonheidsspecialisten of artsen. Ze zijn daarom ideaal voor het behandelen van de eerste tekenen van huidveroudering, een doffe uitstraling, vergrote poriën of oppervlakkige puistjes. Bovendien zijn thuispeelings erg geschikt om het resultaat van een professionele peeling langer te behouden.

Heb je last van specifieke huidproblemen (zoals acne) of heb je een gevoelige huid? Experimenteer dan zeker niet zelf met peelings, hoe zacht ze ook beweren te zijn. Ga langs bij een dermatoloog of gespecialiseerd schoonheidsinstituut om de behandeling te láten uitvoeren. Zo vermijd je het risico op huidbeschadiging.

2. Chemische peeling

Chemische peelings worden altijd uitgevoerd door een professional. Ze bevatten hogere concentraties werkzame stoffen en zijn daarom veel krachtiger, wat ze ideaal maakt voor de behandeling van huidproblemen zoals acne, littekens, zonneschade en pigmentvlekken.

Hoe sterk de peeling is, wordt afgestemd op je huidconditie en de problemen die je eventueel wilt laten behandelen. De sterktes kunnen verschillen van mild tot medium en zelfs diep.

  • Mildere peelings bestaan vaak uit alphahydroxy (AHA’s) of betahydroxyzuren (BHA’s), die vooral de bovenste huidlaag zullen aanpakken.
  • Een diepere peeling maakt dan weer gebruik van sterkere zuren die tot in meerdere huidlagen zullen doordringen. Hierbij heb je meer kans op afschilfering en roodheden, maar ze zijn wel effectiever bij zwaardere huidproblemen.

Bespreek vooraf altijd met de expert wat de behandeling inhoudt, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoe doe je het?

Een peeling doet je huid goed, maar: overdaad schaadt. Een peeling is zeker geen behandeling om dagelijks te doen. Ga je thuis aan de slag, lees dan zeker de instructies goed door en ‘peel’ niet vaker dan aangeraden.

Vooraleer je aan de slag gaat met een peeling voor thuisgebruik, is het heel belangrijk om het product even te testen op een klein stukje van je huid. In je hals of achter je oren, bijvoorbeeld. Wacht minstens 24 uur en kijk hoe je huid reageert. Is de kust veilig, en is je huid niet geïrriteerd of beschadigd? Dan kun je doorgaan met de behandeling.

  1. Een thuispeeling start altijd met een schone huid. Reinig je gelaat, maar zorg ervoor dat er geen zuren (bv. salicylzuur) in je reiniger zitten. Dep je huid droog met een schone handdoek.
  2. Breng daarna de peeling aan en laat inwerken zoals op de verpakking vermeld staat. Je kunt een lichte tinteling en wat roodheid ervaren, maar als het branderig of pijnlijk aanvoelt, dan haal je het er best meteen af.
  3. Spoel het product na de inwerktijd af met fris water, dep je huid opnieuw droog met een schone handdoek en breng een neutrale, vochtinbrengende crème aan. Serums en andere verzorgingsproducten laat je beter achterwege om je huid wat rust te gunnen.
  4. Ga je naar buiten? Breng dan een hoge zonbeschermingsfactor aan, zelfs als de zon niet schijnt. Na een peeling is je huid namelijk extra gevoelig voor schadelijke uv-stralen die je huid kunnen beschadigen en sneller doen verouderen.

3x peelings voor thuisgebruik

1

Caudalie – Glycolic Peel

Glycolic Peelingmasker

Glycolzuur, papaja-enzymen en andere krachtige, werkzame ingrediënten in dit peelingmasker verhelderen een doffe teint en zorgen ervoor dat je huid weer gaat stralen (Caudalie, € 25,50).

2

Adephar – Wiotech Triple Action Peeling

peeling

Deze krachtige peeling bevat onder andere fruitzuren, ureum, anti-oxidanten en vitamine A en E. De formule zorgt voor een frisse teint, verminderde pigmentatie, fijnere huidstructuur en een vermindering van rimpels (Adephar via Kenkoo, € 55,10).

3

Nannic – Willow Bark Peeling Mask

NANNIC Willow Bark Peeling Mask - 50ml (Travel size) – NANNIC Belgium

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Naast een exfoliërende werking heeft dit peelingmasker ook ontstekingswerende eigenschappen. Het vermindert vrije radicalen, is effectief tegen puistjes, verheldert pigmentvlekjes en maakt je huid glad en zacht (Nannic, € 14,60).

Las je deze mooimakers al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content