Verlies je veel haar?

Door De Redactie

Heb je het gevoel dat je (te) veel haar verliest en dat je haardos dunner wordt? Haaruitval wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals stress, zwangerschap, vitamine B tekort,.. Ontdek hier de oorzaak van jouw probleem.

Dunner wordend haar en haaruitval is een vaak voorkomend probleem bij vrouwen. De oorzaak kan tijdelijk zijn – een vitaminetekort bijvoorbeeld – of kan te maken hebben met een onderliggende aandoening. In de meeste gevallen kan je er gelukkig iets aan doen.

 • Elk trauma dat je lichaam doormaakt – een operatie, een auto-ongeluk, de griep – kan tijdelijk haarverlies veroorzaken. Het haarverlies wordt meestal drie tot zes maand na het trauma zichtbaar. Gelukkig groeit je haar terug als je lichaam herstelt van het letsel dat je opliep.
   
 • Zwangerschap is een voorbeeld van een fysiek trauma dat haaruitval kan veroorzaken. Zwangerschapsgerelateerde haaruitval komt vaker voor ná de bevalling dan tijdens de zwangerschap. Een kind op de wereld zetten is een grote fysieke inspanning voor een lichaam. Het haar groeit gewoon terug na een aantal maanden.
   
 • Meestal zorgt een tekort aan vitaminen voor probleem, maar ook teveel is niet goed. Teveel vitamine A kan haaruitval veroorzaken.  Gelukkig is dit probleem omkeerbaar. Wanneer de inname van vitamine A vermindert, zou het haar gewoon moeten terug groeien. ­
   
 • Een tekort aan proteïnen in je voeding kan haaruitval veroorzaken. Meestal gebeurt het twee of drie maand na de dip in je proteïne-inname. De oplossing? Meer proteïnen eten zoals vis, vlees en eieren.
   
 • Bijna 1 op tien vrouwen tussen 20 en 49 jaar heeft last van bloedarmoede of anemie door een tekort aan ijzer. Dit soort haaruitval kan makkelijk verholpen worden door je ijzerinname op te krikken.
   
 • Een plots gewichtsverlies is een vorm van een fysiek trauma en kan zorgen voor dunner wordend haar. Het gewichtsverlies kan op zich stresserend zijn voor je lichaam, ook al ben je blij met die kilootjes minder.  Binnen een periode van 6 maand zou het probleem opgelost moeten zijn.
   
 • Als je je haar dagelijks blootstelt aan verschillende stylingproducten en hitte ( van een haardroger, stijltang,…), kan het op den duur uitvallen. Om dit op te lossen, moet je je haar even laten ‘rusten’: geen kleuringen meer, geen krultang, maar gewoon goed verzorgen. Gebruik ook een conditioner na elke wasbeurt en laat je haar drogen aan de lucht. Moet je toch de haardroger gebruiken, breng dan een hittebestendige spray aan op je haar als een beschermend laagje.
   
 • Het is niet ongewoon dat vrouwen haar verliezen en dunner haar krijgen vanaf de leeftijd van 50 of 60 jaar.

Partner Content