Dit is het verschil tussen parfum en eau de toilette

Dit is het verschil tussen parfum en eau de toilette

Parfum, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne … Zie je door het bos de bomen niet meer? We leggen je graag het verschil uit!

Het liefst wil je natuurlijk dat je geurtje zo lang mogelijk blijft hangen. In dit artikel lees je alvast hoe je daarvoor kunt zorgen, maar veel hangt ook af van de samenstelling van de geur.

Parfum

Parfum heeft de hoogste geurconcentratie van de familie: 20 à 40 procent van het flesje bestaat uit geurbestanddelen. Het is de duurste geur, maar je doet er wel langer mee: vaak heb je maar enkele druppeltjes (of een enkele spray) nodig om een hele dag lekker te ruiken.

Eau de parfum

Ook eau de parfum heeft een hoog percentage geurbestanddelen: 10 à 20 procent. De geur blijft hierdoor ook lang hangen. Het is de meest voorkomende vorm van parfum, naast eau de toilette.

Eau de toilette

Een eau de toilette bestaat uit 5 à 10 procent geurbestanddelen en is daarom een stuk goedkoper dan zijn voorgangers. Daartegenover staat wel dat de geur minder lang blijft hangen, waardoor je doorheen de dag bij zult moeten parfumeren om weer van de geur te kunnen genieten.

Eau de cologne

Eau de cologne bevat de minste geurbestanddelen: 3 à 5 procent. De geur is dikwijls licht en fris, maar vervliegt erg snel.

Wist je dat …

… de opbouw van een geur uit noten bestaat?

  • Topnoten worden ook boven- of hoofdnoten genoemd en zijn het meest aanwezig vlak na het sprayen van je parfum. Enkele minuten later vervliegen ze voor een groot deel. Topnoten bestaan meestal uit citrusgeuren.
  • Hartnoten komen op als de topnoten zijn vervlogen. Bloemengeuren zijn hier een bekend voorbeeld van. Hartnoten vormen het ‘hart’ van de geur en zijn dan ook de belangrijkste van de drie.
  • Basisnoten zijn de geuren die ten slotte overblijven als de top- en hartnoten zijn vervlogen. Ze zorgen ervoor dat je geur nog uren blijft hangen.

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)