Weg met dat schuldgevoel!

Door De Redactie
Als mama moet je altijd en overal paraat zijn. Maar je bent natuurlijk geen superwoman, dus zit je ongetwijfeld geregeld met een schuldgevoel opgezadeld. Hieronder 10 situaties waar je helemaal géén schuldgevoel én toch een goeie mama blijft!

1. Er even op uit trekken met je partner

Af en toe hebben jij en je partner het gewoon nodig om er enkele dagen op uit te trekken. Gewoon, met z’n tweetjes. Zonder jengelende kleuters of puberende tieners aan tafel. En eerlijk…een verblijf bij oma en opa zullen ze zeker niet zo erg vinden, want meestal krijgen ze daar meer gedaan dan thuis!

2. Genieten van je werk

Je kan zonder problemen van je kinderen houden én toch per se je job willen blijven uitoefenen. Het is geen schande om op zondagavond te denken: “oef, morgen is het maandag“. En al zeker niet na een winters weekend waarin het hele gezin twee dagen op elkaars lip zat.

3. Je kinderen geen merkkleding kopen

Je tienerdochter wil per se die UGG’s die iedereen draagt, maar jij kocht goedkopere lookalikes? Voel je niet schuldig want ze zal het wel overleven zonder het merketiket aan haar schoenen. Ook al denkt zij misschien van niet…

4. Je brult af en toe tegen de kids zonder dat er reden toe is

Ok, het is misschien niet fijn voor de kids wanneer je zonder reden tegen hen roept, maar je kan hen op die manier wél tonen dat zelfs jij af en toe verkeerd bent. Vergeet je zeker niet te excuseren, want zo leren ze dat dit ook van hen verwacht wordt in een soortgelijke situatie.

5. Je neemt niet deel aan klasactiviteiten

Op woensdag gaan helpen voor dat ontbijt op school in de kleuterklas? Of de kids rondvoeren voor een tripje uit met de klas? Je hoeft je niet verplicht te voelen. En je hoeft je al zeker niet schuldig te voelen wanneer je “neen” zegt. Niet iedereen is hiervoor in de wieg gelegd!

6. Je gooit tekeningen van je kleintjes weg

Zelfs al hou je de mooiste tekeningen of de belangrijkste knutselwerkjes wél bij, de hoop andere knutsels en krabbels blijft nog steeds gigantisch. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je geregeld een paar exemplaren bij het oud papier stopt. Maar probeer het wel te doen als de kids in bed liggen én ze het dus niet zien.

7. Je vindt bepaalde aspecten van het moederschap ronduit vervelend

Er is nu eenmaal niets leuk aan je kind voor de duizendste keer van een schuif-af te zien komen terwijl hij brult “kijk mama, kijkkkkkk”. Na een vijftal keer heb je het wel gezien. Of wat dacht je van het constante gezeur om speelgoed en kleren op te ruimen op hun kamer. Wie vindt dat nu plezant?  Maar it’s part of the job…

8. Je laat het zwemmen liever over aan papa

Vind je geregeld een uitvlucht uit om toch maar niet dat zwembad te moeten induiken met de kids? Voel je niet schuldig…daar zijn papa’s voor! Jij kan ondertussen huishoudelijke taken opknapen of zelfs gewoon genieten van dat uurtje rust in huis!

9. Je geeft soms wel eens toe

Iedereen wil als ouder consistent door het leven gaan, maar af en toe is het gewoon makkelijker om toe te geven. Wanneer je dit niet te vaak doet, hoef jij je er dan ook niet schuldig over te voelen. Zo krijg je misschien eens die vijf minuten privacy of rust die je zo broodnodig hebt.

10. Laat de grootouders met hen naar de bioscoop gaan

De zoveelste Kabouter Plop-film op rij? Vraag gewoon aan de grootouders of zij even naar de bioscoop willen met hun kleinkind! Voor hen is dit een plezant uitje en ook voor de kids is het eens wat anders. En zo hoef jij je niet schuldig te voelen dat je niet mee wou!

Partner Content