Witte vlekjes op je nagels: wat zijn ze en hoe voorkom je ze?

Door De Redactie

Iedereen heeft wel eens last van witte vlekjes op zijn nagels. 'Drink wat meer melk', zei je moeder vroeger. Maar helpt dat wel? Is het je niet opgevallen dat kinderen er vaker last van hebben dan volwassenen? En dat je ze vaak hebt op je vingernagels maar amper op je teennagels?

Af en toe duiken ze op terwijl je niet goed weet waar ze vandaan komen: de witte vlekjes op je nagels. Maar vanwaar komen ze nu eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat ze wegblijven?

Géén tekort aan calcium

In tegenstelling tot wat je als kind werd wijsgemaakt, wijzen die witte vlekjes niet op een tekort aan calcium. Dikwijls zijn ze het gevolg van een stoot of tikje op die plaats. De witte vlekjes zijn zo het best te vergelijken met blauwe plekken.

Meer aan de hand

Denk je toch dat er meer aan de hand is? Dan heb je misschien een tekort aan zink. Je kan dan wat meer bananen eten om extra zink binnen te krijgen. Als dat niet helpt, raadpleeg je best je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je een vitaminetekort hebt of dat er een schimmelinfectie in je nagel aan de basis ligt.

Niet schadelijk

Maar echt schadelijk zijn ze in de meeste gevallen niet, die kleine vlekjes. Ze groeien er gewoonlijk na een tijdje weer uit. Vind je het er toch niet uitzien? Breng dan een kleurtje aan op je nagels. Dat ziet er nog leuk uit ook!

Meer lezen over nagels?

Partner Content