Een nieuwe zonnebril kopen? Hierop moet je letten!

Een nieuwe zonnebril kopen? Hierop moet je letten!
Getty Images

Een zonnebril is veel meer dan een stijlvol accessoire. Hij beschermt je ogen tegen de schadelijke UV-stralen en is dan ook onmisbaar tijdens de zomermaanden. Maar omdat het oog ook wat wil, geven we je graag enkele tips om een model te kiezen dat ook goed bij je past. Lees maar mee!

UV-schade

Wist je dat UV-schade de huid rondom je ogen niet alleen veroudert (denk maar aan rimpels en fijne lijntjes), maar dat ze ook permanente schade aan je ogen kan veroorzaken?

 • UV-stralen kunnen namelijk het hoornvlies van je ogen beschadigen, waardoor je op latere leeftijd meer kans hebt op cataract.
 • Zo’n 20 procent van alle staar (een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt) wordt bovendien veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling.
 • Ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (een donkere vlek middenin het zicht) wordt gelinkt aan het niet voldoende beschermen van je ogen in de zon.

Het effect treedt pas op na opeenstapeling van schade over een lange periode, dus onderschat het belang van een goede zonnebril niet. Ook als de zon niét schijnt: bij bewolkt weer kunnen schadelijke UVA-stralen onze ogen nog steeds bereiken.

Let op: kinderoogjes zijn extra kwetsbaar, doordat de pupillen groter zijn en de ooglenzen minder beschermend pigment bevatten. Voorzie ook voor hen dus een goede zonnebril van bij de opticien.

Waar let je best op als je een zonnebril koopt?

UV-bescherming

Een zonnebril met UV-bescherming is geen overbodige luxe om je ogen te beschermen. Helaas is niet elke bril hiermee uitgerust: zonnebrillen die enkel als modeaccessoire dienen hebben wel gekleurde glazen, maar bieden weinig bescherming. Zodra het donkerder wordt, verwijden je pupillen, waardoor meer schadelijke stralen je netvlies kunnen bereiken.

Staat er ‘UV400‘ of ‘100% UV‘ op de bril, dan ben je zeker dat hij de schadelijke stralen voor een groot deel afblokt.

CE-teken

Net zoals er verschillende zonnefilters of SPF’s (Sun Protection Factors) bestaan voor zonnecrèmes, zijn er ook verschillende beschermingsfilters voor zonnebrillen. De kwaliteitsnorm daarvan is Europees vastgelegd en wordt uitgedrukt in het CE-kenteken, in een categorie van 0 tot 4. Brillen zonder dat label laat je dus beter links liggen.

 • 0: bij bewolkt weer in de stad of binnen, geeft amper bescherming
 • 1: bij bewolkt weer met matig licht
 • 2: bij mooi weer, voor korte tijd
 • 3: bij hevig licht aan zee of in de bergen, of voor langdurig buiten in de zon
 • 4: bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte, ideaal voor wintersport

Let op: de hoogste norm is niet noodzakelijk de beste in alle omstandigheden. Zonnebrillen met CE 4 zijn bijvoorbeeld sterk afgeraden in de auto, omdat ze een deel van het contrast en dus de scherpte van je zicht wegnemen.

Welke opties bestaan er voor glazen?

zonnebril

Zodra je je glazen gekozen hebt, kun je ze laten behandelen zodat ze bijvoorbeeld meer filteren, minder weerkaatsen of zich aanpassen aan de lichtsterkte. Die extra opties zijn niet zozeer een kwestie van ‘beter’ of ‘niet beter’, wel van wat je persoonlijk het meest comfortabel vindt.

Glas versus kunststof

Je kunt kiezen tussen minerale glazen van echt glas en organische glazen van kunststof. Ze hebben elk hun eigen voordeel:

 • kunststof glazen zijn een pak lichter en zullen minder snel breken,
 • terwijl echte glazen een beter en zuiverder zicht geven. Bovendien zijn ze krasbestendiger.

Donkere versus lichte glazen

Het is een fabeltje dat enkel donkere zonnebrilglazen een goede bescherming bieden. De kleur zegt namelijk niets over de mate waarin de zonnebril je ogen beschermt. Een bril met lichte glazen kan een even goede bescherming bieden als een bril met donkere glazen. En soms zelfs beter.

 • Grijze glazen verminderen de felheid van het licht terwijl de kleuren er nog hetzelfde uitzien.
 • Bruine glazen verminderen de felheid, maar vervormen de kleuren een beetje.
 • Gele glazen zorgen voor een scherp zicht, maar vervormen de kleuren sterk.
 • Roze glazen bieden een goed contrast voor objecten met een blauwe of groene achtergrond en zijn daarom ideaal bij watersport.
 • Groene glazen verminderen de verblinding door het zonlicht, filteren een deel van blauw licht en geven een duidelijk contrast.

Welk montuur past bij je?

Natuurlijk is het leuk om de trends te volgen, maar in het geval van een zonnebril is dat niet altijd een goed idee. Vraag je af of dat nieuwe, hippe model écht wel bij jouw uiterlijk en stijl past. Er zijn zoveel stijlvolle, tijdloze monturen die je met plezier zult opzetten én waar je nog jaren mee verder kunt!

Vorm van je gelaat

Vooraleer je je naar de brillenwinkel begeeft, kijk je best eens naar je gezichtsvorm. Die zal voor een groot stuk bepalen welke bril mooi bij je past.

Een algemene regel is: kies een bril met lijnen die tegenovergesteld zijn aan de lijnen van je gezicht. Heb je bijvoorbeeld een rond gezicht, dan kies je best voor een hoekig montuur. De juiste zonnebril zal gemakkelijk zitten én er zal maar weinig UV-straling kunnen vallen op de ruimte tussen je gezicht en de bril, langs boven, onder en opzij.

 • Ovaal gezicht: dankzij je gemakkelijke gezichtsvorm met hoge jukbeenderen en een smal toelopende kin, zal zowat elke bril je goed staan!
 • Hoekig en vierkant gezicht: je voorhoofd en kaaklijn lopen ongeveer even wijd. Jouw ideale bril is eentje met ronde lijnen die je gezicht eerder lang dan breed maken. Kies geen te breed montuur.
 • Hoekig en lang gezicht: je gezicht is langer dan het breed is. Kies voor een montuur dat het centrale gedeelte van je gezicht bedekt. Grote, ronde glazen brengen het geheel in balans.
 • Rond gezicht: je gezicht is ongeveer even lang als het breed is en vertoont geen hoeken. Ga op zoek naar een recht of hoekig montuur dat donker is van kleur. Zo lijkt je gezicht smaller en langer.
 • Diamantvormig gezicht: een smal voorhoofd, brede jukbeenderen en een smalle kin sieren jouw gelaat. De ideale brilvorm maakt jouw voorhoofd optisch gezien wijder. Ga voor een bril die bovenaan recht is en glazen die onderaan een ronde vorm hebben.
 • Hartvormig gezicht: je jukbeenderen en je voorhoofd zijn breed, maar je kin en mond zijn smal. Kies voor geen te grote of brede modellen, maar een montuur dat van onderen breder is dan vanboven.
 • Omgekeerde hartvorm: je kaaklijn is breder dan je jukbeenderen en voorhoofd. Ga voor een breed montuur dat je jukbeenderen wat meer in de kijker zet.

De juiste kleur

Ook de kleur van je montuur kan een doorslaggevende factor zijn of een bril goed bij je past.

 • Ben je een warm type? Jouw huid is gelig of perzikachtig getint, je haar is goudblond, goudbruin, kastanje of bruinzwart. Kies voor een warm gekleurd montuur in goud, koper of bruintinten. Ook rood of fel oranje staan je goed!
 • Ben je een koud type? Jouw huid heeft een blauwige, roze of roodachtige ondertoon, je haar is asblond, zilvergrijs of zwart. Kies een koel gekleurd montuur in zwart, zilvergrijs, blauw of roze. Ook wit kan verrassend mooi zijn. Passen is de boodschap!

Handig trucje: zo schuift je zonnebril niet van je neus

In combinatie met zweet en zonnecrème glijdt die bril op zwoele dagen continu van je neus. Vervelend, maar geen nood: de verrassende oplossing zit in je make-uptasje!

Smeer simpelweg een stipje oogschaduwprimer op je neusbrug om je zonnebril muurvast te zetten. Het product houdt die plek namelijk droog, waardoor je eigenlijk een antisliplaagje voor je bril creëert. Hop naar de drogist en uitproberen!

Shoppen: stijlvolle zonnebrillen

Zin om een nieuwe zonnebril te kiezen? Wij selecteerden alvast enkele mooie exemplaren die niet in je handtas mogen ontbreken!

1 Ace & Tate – Byron

zonnebril waarop letten

Ace & Tate, € 98.

2 Komono – Lulu

zonnebril

Komono, € 49.

3 Neubau – Sarah

zonnebril montuur

Neubau, € 199.

4 Alain Afflelou – Barcelo

zonnebril kwaliteit

Alain Afflelou, € 59.

5 Odette Lunettes – Penny

zonnebril

Odette Lunettes, € 229.

6 Pilgrim – Orchid

zonnebril trends

Pilgrim, € 49,95.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)