Getty Images

Ontharen: 9 veelgemaakte fouten

Door Jolien Thieleman

Scheren, waxen, epileren of ontharen met laser of IPL? Waar je ook voor gaat: met deze tips krijg je een zijdezacht resultaat.

Verschillende onthaarmethodes

Er zijn heel wat manieren waarop je ongewenste haartjes kunt weghalen. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen, en de ene methode geeft al langer een glad resultaat dan de andere.

  • Scheren: de meest gebruikte ontharingsmethode, waarbij je met een vlijmscherp mesje of apparaat de haartjes aan het huidoppervlak wegscheert. Je benen blijven glad voor 1 tot 2 dagen, tot de stoppeltjes terug groeien.
  • Ontharingscrème of -spray: bevat stoffen die de structuur van de haartjes aantast, waardoor ze verzwakken en afbreken als je de crème wegveegt. Net zoals bij scheren haal je enkel de zichtbare haartjes weg: de haarwortel blijft intact, waardoor je voor 1 tot 2 dagen van een zacht resultaat geniet.
  • Harsen of waxen: in een snelle beweging trek je een kleverige strip met hars tegen de haarrichting weg, zodat de haartjes met de wortel worden uitgetrokken. Hierdoor blijven de haartjes 3 tot 4 weken weg.
  • Epileren: met een pincet (voor kleine zones) of een apparaat (voor grotere zones) trek je haartjes met de wortel uit. Je bent haarvrij voor 3 tot 4 weken.
  • Laserontharen: laserlicht werkt in op de melanine rond de haarzakjes, waardoor ze verschroeien en er geen haartjes meer uit kunnen groeien. Hierdoor ben je zeker van een langdurig haarvrije huid, na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen. Die behandelingen vinden plaats in de groeifase van je haren, waardoor je ze strikt moet inplannen.
  • IPL-ontharing: werkt soortgelijk aan laserontharing, met het grote verschil dat je met IPL (Intense Pulsed Light) voor thuisgebruik nooit langdurig kunt ontharen zoals bij een laser- of IPL-behandeling bij de specialist. Start je met IPL-ontharen, dan plan je de behandelingen in, tot je merkt dat de haartjes niet meer terug groeien. Daarna herhaal je de behandeling om de 6 à 8 weken om haarvrij te blijven.

Ontharen: veelgemaakte fouten om te vermijden

Oefening baart kunst, ook als het op ontharen aankomt. Wil je er zo goed en voorbereid mogelijk aan beginnen? Neem dan alvast deze 9 veelgemaakte fouten door:

1. Je huid onvoldoende voorbereiden

Vooraleer je begint met ontharen, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden met een milde scrub: dode huidcellen, vuiltjes en talgresten rondom de haarfollikels komen vrij, waardoor de haren zich vlotter laten verwijderen. Bovendien vermijd je rode bultjes en ingegroeide haren. Scrub een dag voor het ontharen om je huid voldoende rust te geven.

Tip: vooraleer je scheert, neem je best een bad of douche om de haren minder stug te maken. Al na twee minuten worden ze zachter, omdat de keratine van de haartjes in contact komt met water.

2. Droog scheren

Scheer nooit droog, maar gebruik een zachte scheercrème of -gel om wondjes en scheerbrand te voorkomen. Het mesje zal soepel over je huid glijden, wat het scheren een pak aangenamer maakt. Geen scheerproduct in huis? Een douchegel of -olie werkt net zo goed.

3. Dagelijks ontharen

Laat minstens twee dagen tussen het ontharen. Als je iedere dag onthaart, irriteer je de huid en kunnen er wondjes en bultjes ontstaan. Als die de kans krijgen om te ontsteken, zullen er alleen maar meer opduiken.

4. Onvoldoende testen

Smeer ontharingscrème eerst op een klein stukje huid om te testen hoe je op het product reageert. Voel je het niet meteen prikken of branden, en treedt de volgende dag geen irritatie op, dan kun je ervan uitgaan dat je de crème veilig kunt gebruiken. Breng sowieso liever geen ontharingscrème aan op een gevoelige huid of op littekens, wondjes, moedervlekken, puistjes of je intieme zone.

5. Je scheermesje niet genoeg vervangen

Scheermesjes moeten na een tijd vervangen worden, wanneer het mesje bot is. Dat merk je als het niet meer vlot over je huid lijkt te glijden en je de haartjes minder snel kunt wegscheren. Er blijven bovendien een hele hoop bacteriën achter in het mesje, die in contact komen met de haarzakjes en zo ontstekingen kunnen veroorzaken. Spoel je scheermesje daarom altijd goed af na gebruik en vervang het op tijd. Een budgetmesje uit de winkel gooi je na zo’n vijf scheerbeurten weg.

Langer bruikbaar en zacht voor zowel je huid als het milieu, is een safety razor. Die bestaat uit een enkelvoudig mesje dat je tussen twee plaatjes vastschroeft. Op die manier beschermt het tegen sneetjes tijdens het scheren. Enkel de mesjes moeten regelmatig worden vervangen, maar die kosten slechts een paar cent per stuk.

6. Tegen de haargroei in scheren

Voor het gladste resultaat scheer je tegen de haargroeirichting in. Maar is je huid gevoelig of snel geïrriteerd, dan scheer je liever met de richting mee. Ga ook niet te dikwijls over hetzelfde stukje huid.

7. Te traag waxen

Tijdens het waxen is het erg belangrijk om vastberaden te werken: hou je huid strak gespannen en trek de strip in één vlotte beweging weg. Niet te traag, want zo heb je niet alle haartjes mee, waardoor je meerdere keren zult moeten waxen. Dat maakt je huid overgevoelig, waardoor wondjes kunnen ontstaan.

8. De dag zelf ontharen

Staat er iets bijzonders op de planning? Onthaar dan zeker niet de dag zelf. Vaak wordt je huid rood na het scheren, waxen of epileren en die roodheid verdwijnt meestal pas na enkele uren. Een dag eerder aan de slag gaan, is dus een betere optie.

9. Huidverzorging overslaan

Klaar met ontharen? Spoel eventuele scheerproductrestjes goed af en dep je huid droog met een schone handdoek. Als laatste stap gebruik je best een ongeparfumeerde bodylotion om je huid te voeden en te helpen herstellen. Iedere dag zo’n bodylotion smeren doet je huid trouwens goed: het versterkt je huidbarrière, om zo de kans op irritatie na het scheren te verminderen.

Na laserontharing is het trouwens belangrijk om de zon te mijden. Maar ook bij scheren, waxen en epileren ben je best voorzichtig, aangezien je huid een pak gevoeliger is voor uv-licht ha het ontharen. Smeer daarom een voldoende hoge SPF, wil je pigmentatie voorkomen.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content