Zonnebescherming: 15x brandende vragen en antwoorden

Zonnebescherming: 15x brandende vragen en antwoorden

De zon doet deugd, maar het is wel erg belangrijk om je er goed tegen te beschermen. Ga je op strandvakantie, of ben je simpelweg van plan om een zonnig terrasje te doen? We geven je graag het antwoord op 15 belangrijke vragen rond zonnebescherming!

1. Waarom is het belangrijk om goed te beschermen tegen de zon?

De zon mag dan wel aangenaam aanvoelen, ze kan erg schadelijk zijn voor je huid én gezondheid. De straling zorgt voor vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekjes en misschien wel het belangrijkste van al:  de zon vergroot het risico op huidkanker. Het is dus belangrijk om je velletje goed te beschermen.

Beschermen

Dat kun je doen door regelmatig de schaduw op te zoeken, maar vooral door je huid in te smeren met een zonnebeschermingsproduct. En dat doe je best regelmatiger dan je denkt, want wist je dat 80 procent van de blootstelling aan de zon tijdens dagelijkse activiteiten, zoals fietsen en tuinieren, gebeurt?

Verschillende stralingen

Kies je voor een zonnecrème, dan ga je best voor eentje die tegen de verschillende stralingen van de zon beschermt.

 • UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer. Ze dringen doorheen wolken en glas, maar vooral erg diep in de huid. Ze produceren vrije radicalen die je huidcellen op lange termijn kunnen beschadigen. UVA-stralen zorgen voor veroudering, pigmentstoornissen, de ontwikkeling van huidkanker en zonne-allergieën.
 • UVB-stralen vormen vijf procent van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze kunnen in de opperhuid dringen en ervoor zorgen dat je huid verbrand. Ze kunnen daarnaast ook allergische reacties en huidkanker uitlokken.

Hoewel het soms moeilijker is om te zien, kan de huid dus nog steeds schade oplopen. Smeren is de boodschap!

2. Hoe vaak moet ik zonnecrème smeren?

Eénmaal smeren in de ochtend volstaat niet. Het is belangrijk om de zonnecrème om de twee uur opnieuw aan te brengen, aangezien de werking na een tijdje aanzienlijk vermindert. Ook door te zweten en te zwemmen gaat er een deel van de bescherming verloren, waardoor je na elke zwempartij opnieuw moet smeren.

UV-index

Dat je meer moet smeren als het warm is, is bovendien een fabeltje. De temperatuur heeft geen invloed op hoe snel of hoe hard je verbrandt. Wat wél een rol speelt, zijn de UV-stralen. Hoe hoger de UV-index, hoe groter de kans dat je verbrandt. Die index wordt onder andere bepaald door het uur van de dag en de plek in de wereld waar je je bevindt.

Ook in de schaduw

Let op! Ook in de schaduw smeer je je best in. Bomen, parasols of zonneschermen laten nog vrij veel UV-stralen door en afhankelijk van de ondergrond, worden de zonnestralen weerkaatst. Gras is relatief veilig, maar zand reflecteert tot 80 procent van de stralen.

3. Hoeveel zonnecrème moet ik smeren?

Dermatologen raden aan om rijkelijk te smeren: liever iets te veel dan te weinig. Eigenlijk zou je twee milligram zonnemelk per vierkante centimeter moeten smeren om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat. Smeer je minder, dan ben je ook minder goed beschermd. Hou deze richtlijnen alvast in het achterhoofd:

 • Gezicht: halve theelepel;
 • Armen en benen: vier eetlepels;
 • Buik en rug: twee eetlepels;
 • En dit om de twee à drie uur om optimaal beschermd te zijn.

Vergeten plekjes

De eerste lichaamsdelen die worden ingesmeerd zijn je gezicht, je schouders, je armen en je nek. Toch zijn er nog een aantal plekjes waar niet aan gedacht wordt terwijl ze nog gevoeliger zijn voor zonnebrand. Vergeet dus vooral je knieholtes, je oksels, je liesstreek, je oren en je oogleden, je haarlijn en je voetzolen niet!

4. Welke beschermingsfactor past het best bij mij?

Elk huidtype heeft een andere SPF nodig. SPF staat voor Sun Protection Factor en wijst op de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. Die hoeveelheid wordt bepaald door de UV-index en het tijdstip van de dag.

Het SPF heeft dus niets te maken met hoe snel je wilt bruinen, maar met de bescherming die je huid nodig heeft. De uitspraak dat je met een SPF 50 nooit kunt bruinen, klopt dus helemaal niet. Net als de misvatting dat je je niet hoeft in te smeren als je al wat gebruind bent!

Een gepaste zonnecrème smeren is dus heel belangrijk. In dit lijstje vind je jouw ideale SPF terug. Twijfel je over welke je moet nemen? Dan ga je best voor een hogere factor. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

Huidtype 1: ‘lichtgevend’ tot bleek

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 5 tot 10 minuten
 • Aanbevolen SPF: 50

Huidtype 2: bleek tot lichtcrème

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 10 tot 15 minuten
 • Aanbevolen SPF: 40

Huidtype 3: lichtcrème met een lichte tint

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 20 tot 30 minuten
 • Aanbevolen SPF: 30

Huidtype 4: medium getint

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 45 tot 60 minuten
 • Aanbevolen SPF: 30

Huidtype 5: donkerbruin getint

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 75 tot 90 minuten
 • Aanbevolen SPF: 25

Huidtype 6: donkerbruin tot zwart getint

 • Tijd tot je verbrandt zonder zonnecrème: 120 minuten
 • Aanbevolen SPF: 15

Vergeet ook je lippen niet: er bestaan speciale lippenbalsems met beschermingsfactor.

5. Wat betekenen de termen op mijn tube zonnecrème?

Elk huidtype is anders en elk type heeft dus ook een aangepaste zonnecrème nodig. Gevoelige huidjes kiezen best voor parfumvrije crèmes. Heb je last van een droge huid? Kies dan voor een hydraterende variant. Acne-gevoelig? Kijk dan eerder naar lichte, olie-vrije crèmes. Deze termen maken je alvast wegwijs:

 • Waterresistent: de term ‘waterproof’ mogen producenten niet meer gebruiken. Nu spreekt men van ‘waterresistent’. Dat wil zeggen dat de crème je tijdens het zwemmen beschermt. Maar het betekent niet dat hij tot na het zwemmen onberispelijk blijft zitten. Zeker bij het afdrogen, veeg je een deel van de bescherming weg. Smeer je dus altijd opnieuw in na het zwemmen.
 • UVA in een cirkel: geeft aan dat het product voldoet aan de vereiste EU-normen.
 • Hypoallergeen: dit is een niet-wettelijk beschermde term. De fabrikant geeft ermee aan dat de ingrediënten weinig allergische reacties veroorzaken. Maar een allergie is nooit helemaal uit te sluiten.
 • Fotostabiele filter: dit betekent dat de filter altijd dezelfde kracht houdt, ongeacht de zonne-energie die hij moet incasseren.
 • ‘Zeer hoog’: van een ‘sunblock’ of ‘ecran total’ mogen de producenten niet meer spreken, omdat geen enkele zonnebescherming 100% van de stralen tegenhoudt.

6. Heb ik een speciale zonnecrème nodig voor mijn gezicht?

Geen enkel ander deel van je lichaam dat zo vaak wordt blootgesteld aan de zon als je gelaat. Daarom is het extra belangrijk om een dagcrème te smeren met zonnefilter, maar als de zon feller begint te schijnen, heb je nog iets meer nodig.

De huid van je gezicht is namelijk dunner en dus ook gevoeliger voor de zon. Een aangepaste zonnecrème voor je gezicht biedt dus meer bescherming en verzorging, waardoor je de zomer probleemloos doorkomt. Hou je niet van het plakkerige gevoel van zonnecrème op je gezicht? Onderaan dit artikel vind je enkele producten die dat probleem oplossen.

7. Moet ik nog zonnecrème smeren als ik een dagcrème met beschermingsfactor gebruik?

In de winter kan een dagcrème met SPF volstaan, maar in de zomer is het nodig om nog een extra laagje zonnecrème te smeren. Dat doe je best, zoals je dat bij je lichaam moet doen, om de twee uur. Draag je make-up? Dan kun je voor een zonnepoeder of -mist kiezen die je over je make-up kunt aanbrengen.

8. Is mijn zonnecrème van vorig jaar nog goed?

Voor je je insmeert, check je best eerst de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème (kijk naar de letter ‘M’ met het cijfer ernaast). Die blijft ongeveer één jaar na opening goed. Is hij vervallen, dan kan de schadelijke UV-straling van de zon alsnog je huid aantasten, ondanks het insmeren. Dit komt door de opbouw van het product:

 • De UV-filters die erin zitten, breken na een tijdje af, waardoor de crème je huid minder goed zal beschermen.
 • Bovendien kan de crème ook besmet geraken met bacteriën, omdat je ‘m met je vingers aanraakt.

Is je zonnecrème dus al langer dan de houdbaarheidsdatum open, dan gooi je ‘m best weg en schaf je een nieuwe tube aan.

9. Kan ik achter glas verbranden?

Zonlicht geeft zowel UVA- als UVB-stralen af. Als je in de volle zon zit, komen de UV-stralen van de zon op je huid terecht. Zit je achter glas, dan worden UVB-stralen geblokkeerd, maar UVA-stralen niét. Zelfs door een raam kunnen ze je huid beschadigen, waardoor je sneller last kunt krijgen van rimpeltjes en ouderdomsvlekken. UVA-stralen zijn namelijk de grootste oorzaak van huidveroudering en zelfs huidkanker.

UVB-stralen zijn dan weer verantwoordelijk voor zonnebrand. Aangezien ze niet door glas komen, kun je dus niet bruinen of verbranden achter glas. Toch smeer je best een laagje zonnecrème als je in de auto kruipt of achter een zonovergoten raam gaat zitten. Het is namelijk nodig om je huid te beschermen tegen de schadelijke UVA-stralen van de zon. Vooral je gezicht heeft er baat bij, omdat de huid hier extra dun en gevoelig is. Kijk zeker altijd goed op de verpakking of je zonnecrème tegen beide stralen beschermt.

10. Mag ik mijn zonnecrème ook voor mijn kinderen gebruiken?

Kinderen zijn extra gevoelig voor UV-stralen: hun velletje is nog in opbouw en kan zonneschade maar moeilijk herstellen. Verbranden als kind kan later leiden tot zware huidschade die je beter kunt voorkomen.

Hoogste bescherming

Gebruik voor hen een zonnemelk met de hoogste bescherming, ongeacht hun huidtype. Kinderen jonger dan drie blijven beter helemaal uit de zon. Kun je moeilijk anders, doe ze dan luchtige kleertjes aan en smeer ze goed in: het liefst met een product dat minerale filters bevat.

Koop je graag één zonneproduct voor het hele gezin, kies dan liever voor een kinderproduct, zo ben je zelf meteen maximaal beschermd. Toch kan het zeker geen kwaad om af en toe een gewone zonnecrème te smeren bij je kinderen. Gebruik wel een product met een factor 50 die ook op de gevoelige huid mag worden gebruikt.

11. Wat is het verschil tussen minerale en chemische zonnefilters?

Zonnecrème kan ofwel minerale of chemische filters bevatten, die elk op een andere manier werken. Chemische filters zijn de klassieke filters zoals we ze al jaren kennen: ze dringen de huid binnen en maken een soort chemische verbinding met je huid waardoor ze de zonnestralen gaan absorberen. Dit proces heeft een halfuurtje de tijd nodig.

Minerale of fysische filters zijn natuurlijke filters die een laagje over de huid leggen en de stralen reflecteren. Deze filters zijn meteen actief, dringen niet in de huid, en zijn daarom ideaal voor baby’s, kinderen en mensen met een gevoelige huid. Sommige zonnecrèmemerken verwerken een combinatie van beide filters in hun producten.

12. Heeft mijn haar ook bescherming nodig?

Net zoals je huid, kan ook je haar beschadigd raken door de zon. Zeker in combinatie met chloor en zeewater is de kans groot dat je haar er dof en droog gaat uitzien, kan pluizen én afbreken. UV-straling verlicht de pigmenten in je haar, zout onttrekt vocht en chloor is agressief voor je hoofdhuid, aangezien het de natuurlijke talglaag verwijdert.

 • Verzorg je haar met een shampoo, masker en conditioner dat UV-filters én verzachtende bestanddelen bevat. Een antioxiderende werking is daarbij een plus: het voorkomt dat gekleurd haar een vervelende oranje-achtige of groene schijn krijgt.
 • Gebruik een aangepaste spray die als een zonnecrème werkt voor je haar: het blokkeert en/of weerkaatst de UV-straling en zorgt ervoor dat je lokken niet uitdrogen.

Weet je niet goed voor welke producten je best kunt gaan? Onderaan dit artikel vind je alvast enkele van onze favorieten.

13. Ik ben zwanger. Wat kan ik doen tegen het  zwangerschapsmasker?

Een groot deel van de zwangere vrouwen krijgt in de zomer te maken met het zogenaamde zwangerschapsmasker: bruine of gelige vlekjes op het voorhoofd, de neus, de kin en de wangen.

Redactrice Charlotte is zwanger van haar tweede kindje en ging mee op Libelle-modereis naar het zonnige Tenerife. Ze vertelt je graag hoe je je kunt beschermen tegen het zwangerschapsmasker!

14. Wat als ik allergisch ben?

Bestanddelen

Denk je allergisch te zijn aan je zonnecrème? Eerst moet je uitzoeken aan welk bestandsdeel van de crème je allergisch bent. Zonnecrème bevat bijvoorbeeld parfum, maar ook bewaarmiddelen en vaak zelfbruiner. Al deze dingen kunnen een allergische reactie uitlokken.

Zonne-allergie

Denk je eerder een zonneallergie te hebben? De meeste zonneallergieën zijn een reactie op UVA-straling, waarbij ons immuunsysteem reageert met een stressreactie. Ook kunnen de cosmetische producten die je gebruikt reageren op UVA-licht.

Tegenwoordig zijn er heel wat specifieke zonneproducten op de markt die zelfs de meest gevoelige velletjes beschermen, maar ga hoe dan ook even langs bij de dermatoloog. Hij/zij zal je huid onder de loep nemen en je zo het beste kunnen adviseren.

15. Wat moet ik doen als ik verbrand ben?

Ben je, ondanks het smeren, toch verbrand? Dan komen deze tips vast van pas:

 • Blijf de komende dagen uit de zon, om te vermijden dat het erger wordt. Ga je toch naar buiten? Draag dan luchtige kledij die je huid bedekt.
 • Zoek verkoeling en verzacht de verbrande huid met een after-sun, of neem een frisse douche of bad.
 • Drink genoeg water: zonnebrand dehydrateert je lichaam!
 • Blijf van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Zonneproducten: de keuze van de redactie

Nog op zoek naar een goed zonneproduct? Dit zijn alvast onze favorieten!

1 Vichy Capital Soleil – Beach Protect Multi-protection melk

Afbeeldingsresultaat voor Beach Protect Multi-protection melk vichy

Deze zonnecrème is je ideale partner tijdens een strandvakantie. De formule helpt droogheid van de huid door zout- en chloorwater en wind te verminderen én geeft je een fris gevoel, dankzij de gel-crèmetextuur die snel in je huid trekt (Vichy, € 20,95 bij de apotheek).

2 La Roche Posay – Anthelios Shaka Fluide

Een aangepaste zonnecrème voor het gezicht, die je gelaat beschermt tegen UVA- en UVB-stralen, infraroodstraling en vervuiling van buitenaf. Geschikt voor alle huidtypes, ook voor mensen met een zeer gevoelige huid. Extra handig is dat het product ook rond de ogen kan worden aangebracht (La Roche Posay, € 18 bij de apotheek).

3 NIVEA SUN – Sensitive Immediate Protect

De Sensitive Immediate Protect-lijn van Nivea is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een zongevoelige huid. De formule biedt een sterke bescherming tegen huidreacties en irritaties veroorzaakt door de zon (Nivea, € 16,69).

4 Kruidvat Solait – Transparent Refreshing Sunspray

Afbeeldingsresultaat voor KRUIDVAT SOLAIT TRANSPARENT WATER RESISTANT SPF 50 HIGH REFRESHING SUNSPRAY

Met dit sprayflacon ben je perfect tegen de zon beschermd. Het product is transparant en werd verrijkt met vitamine E voor extra hydratatie. Pluspunten voor het verfrissend effect en de makkelijke, gelijkmatige aanbrenging (Kruidvat, € 8,99).

5 Eucerin Sun – Pigment Control Fluid

Afbeeldingsresultaat voor Eucerin SunPigment Control Fluid

Hyperpigmentatie, waarbij donkere vlekken zich voornamelijk in het gezicht, op de handen en op de armen vormen, komt erg veel voor. De Sun Pigment Control Fluid helpt het vervelende kwaaltje te voorkomen én zorgt ervoor dat bestaande vlekjes verminderen, terwijl je huid perfect tegen de zon beschermd is (Eucerin, € 20,50 bij de apotheek).

6 Lierac Sunissime – Dynamiserende beschermende melk

Een beschermende zonnemelk voor het lichaam, met anti-aging-effect. Het product beschermt je huid tegen UVA-, UVB-, infrarood- en zichtbaar licht én zorgt ervoor dat je huid langer en intenser bruin blijft (Lierac, € 25,90).

7 Kérastase Soleil – Bain Après-Soleil

Afbeeldingsresultaat voor Bain Après-Soleil

Deze shampoo is ideaal als je veel in de zon vertoeft: de UV-filter beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon, terwijl kokosnootwater, babassu-olie en vitamine E ervoor zorgen dat je lokken gehydrateerd en glanzend blijven (Kérastase, € 21 bij de kapper).

8 L’Oréal Série Expert – Spray Solar Sublime

Afbeeldingsresultaat voor L'Oréal Série Expert - Spray Solar Sublime

Een spray die je haar tegen de hitte beschermt is onmisbaar in je handtas deze zomer. Dit product is verrijkt met UV-filters en aloë vera en legt een laagje rond de haarvezel, voor ultieme bescherming tijdens blootstelling aan de zon (L’Oréal Professional, € 18,20 bij de kapper).

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)