Akebia: een verrassende opvallende vroegbloeier

Akebia: een verrassende opvallende vroegbloeier
Getty Images

Nog op zoek naar kleurrijk moois om je beschutting, pergola of tuinmuur op te leuken? Dan is Akebia misschien wel een idee! En vooral als je houdt van vanille …

Akebia, halfzusje van de augurk

Plantenpaspoort:

Naam: Akebia quinata, ook chocoladerank, schijnaugurk of klimbes genoemd.

Bloei(periode): De kastanje- tot paarsbruine bloemen komen samen met het nieuwe blad tevoorschijn in april-mei.

Groeiwijze: Zet je Akebia tegen een pergola of andere plantensteun, want het is een klimplant die vrolijk z’n weg naar boven slingert.

Typisch: Op een beschutte plek houdt de plant haar bladeren de winter door en verliest ze pas wanneer nieuwe blaadjes zich aandienen. Elders gedraagt ze zich bladverliezend.

Grond: Akebia heeft een duidelijke voorkeur voor een humusrijke, licht vochtige grond.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gardenhouse (@gardenhousebrighton)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verzorging: Kan explosief groeien en klimmen tot een hoogte van zes meter. Snoeien mag kort na de bloei.

Troef: Met hun paarsbruine kleur vallen de bloemen niet echt op, maar de vanillegeur die ze verspreiden trekt zonder meer aandacht.

Akebia: bijzonder weetje

Akebia quinata
Getty Images

In een combinatie van verschillende planten of andere soorten Akebia is er kans op vruchtvorming. De Kruisbessen ‘Proef’tuin oogstte vruchten zo groot als een duivenei, wit tot paars van kleur en gevuld met zwarte zaden. Bessen zullen echter nooit een doel op zich zijn. Het aantal bessen is gering, en de smaak apart. De vrucht smaakt zoet met een zweem van gekonfijte dadels.

Dit wil je vast ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)