ambachtelijke workshops
© Getty Images

12x de leukste ambachtelijke workshops

Door De Redactie

Manden vlechten, je eigen servies bakken of kaas maken die je achteraf kunt uitdelen… Tijdens onderstaande ambachtelijke workshops mag je lekker je handen vuil maken!

Zij hebben gouden handen

Vandaag is het de Dag van de Ambachten, dé dag waarop je echte gepassioneerde ambachtslui aan het werk kunt zien, én zelf de handen uit de mouwen kunt steken! Van stokerijen en juweelontwerpers tot meubelmakers en glasbewerkers: het aanbod ambachtelijke workshops is zeer divers. Ontdek hier alle deelnemende ambachtslieden in jouw buurt!

Wij hebben voor jou al enkele leuke ambachtelijke workshops uitgekozen:

1. Blaas je eigen kerstbal in het Glazen huis in Lommel

Er zijn weinig ambachten die zo tot de verbeelding spreken als glasblazen. De gloeiende oven, de oranjerode gloed, het glas dat opbolt… Onder begeleiding van een ervaren glasblazer transformeer je vloeibaar glas om tot een uniek, zelfgemaakt kunstwerkje om je kerstboom te versieren!  Uniek én een tikje spannend!

 • Wanneer: 17, 24 en 27 november – 1, 4, 7, 8 en 21 december
 • Waar: het Glazen Huis, Dorp 14b, 3920 Lommel
 • Prijs: € 28 per persoon (bezoek aan de tentoonstelling inbegrepen voor cursist en begeleider)
 • Info en inschrijven: hetglazenhuis.be/educatie, tel: +32 (0)11 541 335 of mail naar info@hetglazenhuis.be.

2. Broodjes bakken bij Broodbroeders in Mechelen

Het heerlijke brood van ‘broodbroeders’ Johan en Steven is het resultaat van jaren experimenteren met Mechelse desem. Lokale ingrediënten, passie voor ’t vak en tijd, daar staan ze voor. Neem een broodabonnement of bak bij hen zélf je broodje. Ga je voor een basisworkshop zuurdesem of roggedesem, of zet je je tanden liever in zachte luxebroodjes of koekjes uit de Méditerranée? Je gaat steevast naar huis met enkele krokante broden of geurige koekjes, receptenfiches én de goesting om thuis af en toe eens je eigen brood te bakken!

 • Waneer: de precieze data vind je op de website
 • Locatie: het Atelier van Broodbroeders, Stationsstraat 11, Mechelen
 • Prijs: € 85 (€ 75 voor de koekjesworkshop)
 • Info en inschrijven: broodbroeders.be

3. Homemade manden in het Vlechtatelier in Kluisbergen

Wat Gerda Legrand in haar Vlechtatelier in de Vlaamse Ardennen tevoorschijn tovert, is ronduit indrukwekkend. Ze is dan ook een van de weinige professionele vlechtsters in Vlaanderen. Naast allerlei vlechtwerk voor o.a. tuinen, herstellingen, vlechtwerk dat meegroeit of vlechtwerk op maat kun je bij Gerda ook terecht voor een korte workshop mandenvlechten. In ongeveer 2,5 uur creëer je je eigen mandjes, plantenhanger of zelfs een vogelvoederhuisje. Prima voor beginners en zelfs kinderen, dus vlechten maar!

 • Wanneer: organiseer zelf een workshop op een dag naar keuze (3 weken op voorhand reserveren)
 • Locatie: het Vlechtatelier, Pladutsestraat 10, Kluisbergen
 • Prijs: vanaf € 12,50 per persoon (exclusief vervoerskosten van € 0,40/km)
 • Info en reserveren: vlechtatelier.be

4. Hemelse confituurtjes bij de Jambrouwerij in Riemst

Waar kun je nu beter potjes vol verse confituur maken dan in dé fruitstreek bij uitstek: Limburg! Maarten Simonis van de Jambrouwerij deelt maar wat graag zijn kennis en kunde met een groepje jamlovers. Hij leert je alles over hun ‘extra-confituur’, gemaakt met meer fruit en minder suiker. Je proeft tijdens de workshop van allerlei jams, krijgt een inleiding tot het conserveren van fruit, ontdekt de rol van suiker en het gebruik van kruiden, specerijen en jenevers in jam en nog veel meer. Extra leuk: je potjes afwerken met zelfgemaakte labels.

 • Wanneer: op aanvraag
 • Locatie: in de keuken van de Jambrouwerij, Valmeerstraat 123, Val-Meer (Riemst)
 • Prijs: € 300 per groep van max. 12 personen
 • Info en inschrijven: dejambrouwerij.be

5. Maak er een potje van bij Atelier Steengoed

Ken je die sensuele pottenbakscène uit de film Ghost, waarbij Patrick Swayze zijn Demi Moore een handje helpt? Oké, oké, exact hetzelfde kunnen we niet garanderen tijdens de initiatie pottenbakken bij Atelier Steengoed, maar je leert er wel kennismaken met een eeuwenoude ambacht. Bovendien mag je er – uiteraard – ook achter de pottenbakdraaischijf zitten, en daar doen we het toch voor, niet? Je leert er de klei centreren, optrekken tot een cilinder en vormgeven tot een koffiemok, kommetje of klein vaasje. Ongeveer vier weken later kun je je creaties komen afhalen, klaar voor gebruik. Je koffietje heeft nog nooit zo goed gesmaakt!

 • Wanneer: iedere zondag van 10 tot 16.30 uur, initiaties pottenbakken zijn op zaterdag van 14 tot 16 uur
 • Waar: Atelier Steengoed, Lisperstraat 32, Lier
 • Prijs: € 55
 • Info en inschrijven: atelier-steengoed.be, stuur een mailtje naar hil@atelier-steengoed.be of bel naar 0474 48 45 59

6. Pak uit met kaas bij Milk & Magic in Heverlee

Als kaas zélf een ambassadeur zou mogen uitkiezen, dan werd het ongetwijfeld de bevlogen Hans Van Grinderbeek van Milk & Magic. Vol enthousiasme dompelt deze ontwerper, gastronoom en fermentatiespecialist je onder in de wondere wereld van het kaas maken. Nieuwsgierig naar hoe dit veelzijdige zuivelproduct tot stand komt en zin om de handen uit de mouwen te steken? Dan is deze workshop jouw ding. Samen met Hans maak je twee soorten kaas: ricotta en St. Paulin. Je leert er alles over het stremmen van de melk, het versnijden van de wrongel, het vormen en persen van de kaas en het pekel- en rijpingsproces.

 • Wanneer: vrije inschrijving 1 of 2 keer per maand of je kunt privésessies boeken
 • Waar: Schoonverdiep, Groenstraat 106/301, Heverlee
 • Prijs: € 60 (incl. consumpties, degustatie, syllabus en twee kazen)
 • Info en inschrijven: zelfkaasmaken.be of facebook.com/kaasmaken

7. Verven met verve bij La Main du Peintre in Ninove

Vergeet het standaard likje verf, hier leer je schilderen met marmereffect of een houtimitatie. Tijdens deze workshop ambachtelijke verftechnieken ga je gedurende een dag aan de slag onder begeleiding van een expert. Ook stucco’s en patineren zijn handige technieken die je hier zult aanleren. En wat dacht je van het gebruik van bier (!) voor die houtimitatie? Inspiratie genoeg voor dat op te knappen meubel of die muur die je al zo lang wilt schilderen…

 • Wanneer: de precieze data vind je op de website, dagworkshop van 9 tot 18 uur
 • Waar: Pastorijstraat 3, Ninove
 • Prijs: € 95 (incl. alle materialen, verf, broodjeslunch en drank)
 • Info en inschrijvenlamaindupeintre.be

8. Trendy borduren bij Embroidery Belle in Brugge

Samen met gepassioneerd borduurster Isabelle De Groote ga je aan de slag met naald en draad. De eerste dag leer je een achttal basisborduursteken aan. Tijdens de volgende twee sessies leer je de aangeleerde steken toepassen en stap je met een afgewerkt product naar huis: een korte quote met fijne letters geborduurd op een T-shirt, een babyrompertje of een ander (kleding)stuk in (rekbare) stof. De volgende les borduur je kleine motiefjes, die je daarna gebruikt om enkele knopen mee te overtrekken. De perfecte basiscursus voor wie nog nooit geborduurd heeft, maar ook een inspiratiereeks vol nieuwe toepassingen voor de gevorderde borduurfan.

 • Wanneer: de precieze data vind je op de website
 • Waar: ’s Gravenstraat 51, Brugge
 • Prijs: € 75 (incl. borduurnaald, een kleine borduurring, vlieseline, garen, oefenstofje en drie overtrekknopen)
 • Info en inschrijven: embroiderybelle.be, stuur een mailtje naar info@embroiderybelle.be

9. Bierbrouwplezier bij Malt & Mout in Elsene

Bij Malt & Mout nemen ze onze nationale godendrank heel serieus. Ze zijn dan ook niet voor niets een echte ‘Brussels Beer Club’! Bovendien kun je er nu ook samen met hen je eigen bier leren brouwen. Je mag er zelf in de potten gaan roeren – denk: heuse open ketels, waarbij je kunt zien, ruiken en proeven wat er gebeurt. Onder de deskundige begeleiding van een bierspecialist leer je er alles over het hele brouwproces en degusteer je enkele biertjes. Research, weet je wel. Je hoeft bovendien niets van bier te kennen om te kunnen deelnemen, al helpt het wel als je het zelf ook graag drinkt natuurlijk…

10. Wat een juweeltjes bij de Zilverij in Lummen

Bij de Zilverij wandel je binnen bij een gediplomeerde edelsmid en Art Clay Silver-instructeur, en weer buiten met je eigen juweeltje. Handig, toch? Of je nu gaat voor een halve of een hele dag werken met zilverklei, de workshop fijn zaagwerk – waarbij je jouw creatie leert uitzagen in sterlingzilver, messing en koper – of een workshop verloren was met draad of blokwas en ringtube: je zult volop staan kneden, vijlen en snijden. Heerlijk handwerk, dus. Let wel: bij de workshops met was moet je iets langer (1 à 2 weken) op je juweeltje wachten, omdat het nog gegoten moet worden in sterlingzilver, geelgoud of witgoud. (kosten variëren per juweel)

 • Wanneer: de precieze data vind je op de website
 • Waar: Schalbroekstraat 22, Lummen
 • Prijs: vanaf € 65, afhankelijk van de workshop (steeds incl. drank en iets lekkers)
 • Info en inschrijven: dezilverij.be, stuur een mailtje naar info@dezilverij.be of bel naar 013 53 29 53

11. Chic keramiek bij Nathalie Hendrickx Ceramics in Lubbeek

Als een echte koningin van de keramiek tovert Nathalie Hendrickx mooie, ontroerende ontwerpen tevoorschijn. Kijk maar eens op haar website naar de prachtige reeks ‘Prickles’, geïnspireerd op de onderwaterwereld van zee-egels, anemonen,… Ze start binnenkort met een nieuwe lessenreeks keramiek, waar je alle technieken van deze prachtige ambacht onder de knie krijgt.

12. Hemelse homemade ijsjes bij l’Heritage in Poperinge

In de Westhoek, midden in de mooie IJzervallei, weten ze wat lekker is: zelfgedraaid ambachtelijk roomijs! In de winkels van l’Heritage in Poperingen en Reninge vind je bovendien ook de lekkerste westhoekbieren en streekproducten. In het Poperingse atelier ga je zelf aan de slag met roomijs. Je kunt kleine ijsdessertjes maken, een dessertbord met ijs creëren van A tot Z, of zelfs een heuse foodpairing met bier (!) en ijs boeken. Duimen en vingers aflikken mag, of nee: móét!

Tip: maak er een weekendje van en boek een kamer in de B&B van l’Heritage, in de prachtige voormalige kapelanij in Reninge.

 • Wanneer: de precieze data vind je op de website
 • Waar: in de winkel met open atelier, Grote Markt 19/001, Poperinge
 • Prijs: vanaf € 20
 • Info en inschrijven: lheritage.be

Nog even dit…

• Het aantal plaatsen voor deze ambachtelijke workshops is beperkt en verschilt per organisator. Vraag steeds eerst of er nog plek is en wacht niet te lang, want op = op!
• Check voor elke boeking die je maakt de gedetailleerde boekings-, betalings- en annuleringsvoorwaarden bij de organisator.

Benieuwd naar andere leuke ambachtelijke workshops? Ontdek hier alle deelnemende ambachtslieden in jouw buurt!

 

Handmade in Belgium

Authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten én hun makers in de kijker zetten? Graag, UNIZO creëerde er zelfs speciaal een apart label voor, waarmee ze modern vakmanschap een sterker imago willen geven: HIB of Handmade in Belgium. Zie je dit op een product staan, dan weet je zeker dat het met veel liefde is gemaakt!

Tekst: Nele Caubergs, coverbeeld: Getty Images

Geen ambachtelijke workshops voor jou, maar toch zelf aan de slag?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."