Getty Images

Nu planten: 5x bloembollen die in de herfst bloeien

Denken we aan bloembollen, dan zien we spontaan de lente voor ons: borders vol narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen of lelies. Prachtig! Maar wist je dat sommige bollen in de herfst schitteren? En die zijn minstens even mooi. Plant ze in augustus en geniet van een extra kleurrijk najaar. 

Welke bloembollen bloeien in de herfst?

Paars, wit, roze, geel: aan kleur geen gebrek deze herfst dankzij deze bloembollen:

Herfststtijloos (Colchicum autumnale)

herfsttijloos
Getty Images

Herfststtijloos is een dankbare bloembol die zich spontaan uitbreidt en vermeerdert: een perfecte verwilderingsbol. Herfsttijloos lijkt op de krokus, maar dan zonder bladeren en met meer meeldraden. De plant krijgt al bladeren in de lente, maar bloeit nadien bladloos in de herfst. Hou er dus bij het planten ervan rekening mee dat je hem een plekje geeft waar je in de lente niet maait.

Winternarcis (Sternbergia lutea)

sternbergia lutea
Getty Images

De felgele winternarcis heeft meer weg van een krokus dan van een narcis. Een bloem die verfrissing brengt en perfect past in het kleurenpalet van de herfsttuin. Vooral in grote groep stelen ze de show.

Guernsey-lelie (Nerine bowdenii)

nerine bowdenii
Getty Images

De Guernsey-lelie is een romantische bloembol die verschijnt in wit, licht- en donkerroze of zalmkleur. De bloem is een stevige snijbloem, dus plant er veel en je hebt tot aan de winter verse boeketjes in huis. De zoete geur is mooi meegenomen!

Saffraankrokus (Crocus sativus)

Crocus sativus bloembollen bloeien herfst
Getty Images

Deze frêle bloempjes produceren de duurste specerij ter wereld: saffraan. Ze bloeien ongeveer acht dagen in de herfst en hebben opvallende violetkleurige bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode stampers en drie gele meeldraden. Saffraan bestaat uit de vrouwelijke bloemdelen – de stempels – van de krokus. De bloembollen vermeerderen zich rond april/mei nadat alle bladeren zijn verdroogd. Vanaf oktober gaan ze opnieuw weelderig én met meer bloeien.

Sneeuwklokje (Galanthus reginae-olgae)

bloembollen bloeien herfst
Getty Images

Sneeuwklokjes tijdens de herfst? Jazeker! Dit Griekse sneeuwklokje bloeit vanaf half oktober. De kleine schoonheden verschijnen eerst zonder loof. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, verschijnt het groen.

Wanneer bloembollen voor de herfst planten?

Najaarsbloeiers hebben een rustperiode in de zomer. Steek ze vanaf augustus onder de grond, want dan worden ze wakker. In oktober zullen de eerste bloemen verschijnen. Ga je ook veel lentebloeiers planten? Dan is het geen slecht idee te markeren waar je herfstbloeiers staan, zodat je geen lentebloembollen erbovenop plant. Want die moeten vanaf oktober de grond in om in het voorjaar te verschijnen.

Tip: herfstbloembollen kun je ook in pot planten. Zo valt er het hele najaar nog wat te beleven op je herfstterras!

Meer nieuws over de tuin

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content