Zo bouw je zelf een stenen barbecue

Zo bouw je zelf een stenen barbecue
© Getty Images

Wie zomer zegt, denkt meteen aan barbecue. En wat is er nu leuker dan grillen op een zelfgemaakt exemplaar? Dankzij onderstaand stappenplan bouw je gemakkelijk je eigen, stenen barbecue.

Bouw je eigen stenen barbecue in 10 stappen

Wat heb je nodig?

  • Barbecue grill + aslade
  • Bakstenen
  • Zand
  • Cement
  • Stevige ijzerdraad
  • Schop
  • Troffel
  • Waterpas
  • Houten balk
  • Een grote tegel of plank

Stap 1: Bepaal de hoogte en grootte van de barbecue

Leg de eerste laag bakstenen op de grond. Gebruik de grill als richtlijn. Probeer zoveel mogelijk bakstenen heel te houden, zodat je er niet teveel moet zagen. Let ook op welke hoogte de barbecue moet komen.

Stap 2: Maak de mortel om de stenen vast te zetten

Meng vijf delen zand met een deel cement en voeg water toe tot je stevige mortel krijgt. Zorg ervoor dat de ondergrond recht is alvorens je de eerste laag mortel op de grond legt. Bij oneffenheden kun je eventueel wat meer mortel toevoegen.

Stap 3: Zorg ervoor dat de onderste rij stenen recht ligt

Markeer met een waterpas de buitenrand van de barbecue in de mortel. Zo heb je een richtlijn om de eerste laag bakstenen recht te leggen. Controleer na het plaatsten van de stenen of de hoeken haaks zijn.

Stap 4: Verstevig de verbinding tussen de wanden

Om de verbinding tussen de langste en kortste wand te verstevigen, stop je een lus van ijzerdraad tussen de twee stenen die de wanden verbinden.

Stap 5: Bouw de hoeken

Bouw eerst alle hoeken van de barbecue. Zorg dat de verticale voegen ter hoogte van een halve baksteen liggen. Stapel de stenen zo om en om verder op.

Stap 6: Controleer of de hoeken waterpas staan

Gebruik een waterpas om te zien of alle hoeken van de barbecue recht zijn. Controleer iedere hoek zodat je er zeker van bent dat de constructie overal recht is.

Stap 7: Controleer met een houten balk of alle zijden even hoog zijn

Wanneer je voor elke hoek vijf bakstenen hebt gestapeld, controleer je met een houten balk en waterpas of alle zijden even hoog en recht zijn.

Stap 8: Maak een houder voor de grill en aslade in de barbecue

Bouw de wanden verder tot zeven lagen bakstenen. Draai de bakstenen aan de linkerkant en binnenwand horizontaal als houder voor de aslade. Bouw daarna nog drie lagen en doe hetzelfde voor de grill.

Stap 9: Werk de voegen af

Om de barbecue een professionele uitstraling te geven, kun je de voegen afwerken door er bijvoorbeeld met een stuk tuinslang over te wrijven. Zo zijn alle voegen gladgestreken. Controleer daarna nog even of de wanden waterpas staan.

Stap 10: Maak het werkblad

Metsel de grote tegel of houten plank vast naast de grill als werkblad.

En dan is het nu tijd om de barbecue aan te steken!

Bron: Gardener’s World, coverbeeld: Getty Images

Bekijk hier alvast enkele heerlijke barbecue recepten:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)