Zo begin je met composteren

Compost is de ideale bemesting voor je tuin: het is goedkoop en zit boordevol voedingsstoffen voor je bloemen en planten. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Groenexperte Laurence legt je graag uit hoe je begint met composteren.

Composteren kun je leren!

In de video deelt Laurence haar ultieme tips: hoe je zo’n compostbak moet maken en onderhouden, wat de ideale mengeling is om compost te maken én hoe je het composteren kunt versnellen.

3 bakken

Om te composteren heb je 3 bakken nodig: 1 bak om te beginnen, 1 bak om het materiaal te laten verteren tot grof compost en een laatste bak om het compost te laten rijpen tot bruikbaar materiaal.

MANGO-principe

De makkelijkste manier om te composteren doe je met het MANGO-principe van Velt:

  • Mengen (groen en bruin materiaal)
  • Afdekken (tegen het uitdrogen)
  • Natmaken (giet er af en toe een emmer water over)
  • Grote hoop (1m² is een minimum)
  • Omzetten (Schep alles 2 tot 3 keer per jaar flink om)

Composteren op een kleinere ruimte

Niet iedereen wil drie vierkante meter van de tuin opgeven om zo’n compost-systeem op te zetten. Daarom bestaan er gelukkig ook compostvaten. Die zijn ideaal voor tuinen tot 400 vierkante meter. Zo ga je aan de slag met een compostvat:

  • onderaan in je compostvat leg je een laag van ongeveer 15 cm bruin, luchtig materiaal zoals takjes, stro en bladeren.
  • Om te voorkomen dat je compost te nat wordt, door te veel vers, groen materiaal en keukenafval, moet je er vaak droog, bruin materiaal uit de tuin aan toevoegen.
  • Eens je compostvat goed op dreef is, kun je blijven aanvullen. Onderaan kun je dan van tijd tot tijd rijpe compost ‘oogsten’.

Tip van Natuurpunt: “De beluchtingstok is geen roerstok, maar dient om schouwen te trekken door het materiaal en de luchtcirculatie te verbeteren. Steek hem 1 à 2 keer per week zo diep mogelijk recht naar beneden in de compost, draai hem een kwartslag en trek hem er weer uit. Herhaal dit op verschillende plaatsen. Je brengt ook wat compostorganismen uit de diepere lagen naar de bovenste verse lagen.”

En nu is het aan jou!

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!