© Getty Images

Geen gft meer bij je restafval: zo vermijd je geurtjes in je gft-container

Door Sara Dekens

Vanaf 1 januari 2024 ben je verplicht om je voedselafval in de gft-container of op de composthoop te gooien. Veel mensen gooiden hun groente-, fruit- en tuinafval echter liever bij het restafval, omdat je – vooral in de zomer – last kunt hebben van vieze geurtjes in je afvalcontainer.

Voedselafval hoort dus op de composthoop of in je gft-container. Vooral die laatste kan in de zomer een broeihaard zijn voor maden en vieze geurtjes. Dat was meteen ook de voornaamste reden dat erg veel mensen hun voedselresten liever in de gewone vuilniszak gooiden. Die kan tenminste elke week op straat gezet worden.

Gelukkig zijn er de gebruikelijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om de nare geurtjes uit je container te houden.

Vieze geurtjes voorkomen: onze beste tips

Alles begint met het regelmatig schoonmaken van je gft-container. Het is geen aangename klus, maar het is wel dé manier om nare geurtjes in je afvalcontainer te vermijden. Hebben ze hem net leeggemaakt, dan maak je de bak liefst schoon met water en soda. Je kunt eventueel ook wat allesreiniger of groene zeep gebruiken. Gebruik geen chloor of javel want dat beschadigt de beschermlaag van je container waardoor de geurtjes zich nadien nog beter hechten.

Ben je klaar met poetsen? Strooi dan een beetje soda op de bodem van de container of leg er wat krantenpapier op. Dat neemt eventueel vocht en geurtjes op.

Daarna is het best om in laagjes te werken:

  • Laat voedselresten goed uitlekken en wikkel ze in oud krantenpapier voor je ze in de container gooit.
  • Wissel groenten- en fruitafval af met een laagje gras of ander tuinafval.
  • Laat gemaaid gras goed drogen om vocht in je container te vermijden.
  • Het is belangrijk om te onthouden dat je dus best een mengeling van huis- en tuinafval in de gft-container hebt.

Lavendel werkt prima om fruitvliegjes en maden tegen te houden en bovendien verspreidt het een aangename geur. Leg dus gerust een paar takjes verse lavendel in je gft-bak of kies voor enkele druppels essentiële olie.

Plaats indien mogelijk je container steeds in de schaduw zodat het er niet te warm in wordt en vergeet geen enkele ophaalbeurt.

Ga je op vakantie? Maak de container dan schoon voor je vertrekt. Zit er nog afval in, vraag dan eventueel aan de buren of ze hem op straat kunnen zetten op de voorziene ophaaldag.

Bronnen: demorgen.be, antwerpen.be, rova.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content