© Getty Images

Een witte bloementuin: tips voor in de border

Planten met witte bloemen en planten met roomwitte of zilverkleurige bladeren creëren meteen een sfeer van ruimte en rust in je tuin. Weet je niet wat kiezen? Deze tips zetten je vast op weg.

Wit wint

Witte bloemen in de tuin: overdag zijn het sterke blikvangers en in de avondschemering blinken ze op als helder maanlicht. In een aparte border, potten op het terras of zelfs als rustpunt tussen andere bonte bloemen, met wit win je altijd.

witte bloemen
Getty Images
witte bloemen
Getty Images

Waarom wit zo mooi is in je tuin? Omdat wit eigenlijk geen kleur is, maar verre van kleurlóos. Wit is een verzameling van alle kleuren van het spectrum. Daarom versterkt en verlevendigt het ook de kleuren waarmee het gecombineerd wordt.

Wit geeft het allermooiste effect als je er een deeltje van je tuin helemaal aan wijdt, vooral in combinatie met zilverkleurige bladeren. Je wordt als het ware naar een witte tuin gezogen en meteen getroffen door een gevoel van rust door de combinatie van wit en groen.

witte bloemen
Getty Images

Wit kan natuurlijk ook heel mooi worden toegepast in een border. Het versterkt bovendien de andere kleuren rondom rond de border.

witte bloemen
Getty Images
bloemen
Jessica Fadel

Wil je ook wel zo’n witte border in je tuin? Deze combinaties kunnen niét mislukken:

Vaste planten voor een witte bloemenborder

  • Achillea ptarmica ‘The Pearl’: witte bloemtrossen die zich snel uitbreiden. Bloeit in de zomer.
witte border
Getty Images

De bloemen van het witte duizendblad zijn zo opvallend dat je het groene blad nauwelijks ziet. De plant wordt 75 cm hoog en vormt al snel groepjes. Op mooie zomeravonden dansen de witte bloempjes als sterretjes door de tuin.

  • Witte knoop (Anaphalis margaritacea): zilverkleurig blad, witte bloemtrossen. Bloeit in de late zomer.
witte border bloemen
Getty Images

Witte knoop Anaphalis Margaritacea is geschikt om middenin en voorin een border te zetten. Ze hebben zachte, fluwelige, zilverkleurige bladeren en ‘s zomers mooie witte bloemhoofden.

  • Dianthus Mrs Sinkins: een anjer met witte bloemen en zilverkleurig blad. Bloeit in de zomer en lente. Voor een instant retro-effect!
witte bloemenborder
Getty Images
  • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Alba’): kortbloeiende, vaste planten met buisvormige witte bloemen. Bloeit in de zomer.
witte bloemenborder
Getty Images

Kies voor achterin je border wit vingerhoedskruid. De plant is niet altijd goed verkrijgbaar, maar het zaad wel. De hoge elegante, witte bloemaren staan prachtig in een wit deel van de border.

  • Gypsophilia paniculata ‘Bristol Fairy’: kleine, dubbele witte bloemen. Bloeit in de zomer.
gipskruid witte bloemenborder
Getty Images

Heel populair is dit kleinbloemige gipskruid. De bloempjes zijn heel klein, maar doordat er zo veel zijn, valt de plant toch op. Mooi om zomerse boeketten mee op te vullen.

  • Lychnis coronaria ‘Alba’: zilverkleurige stengels en blad met witte bloemen. Bloeit midden-late zomer.
witte bloemenborder
gardenia.net

Ook de witte koekoeksvariëteit Lychnis coronaria ‘Alba’ is zeer geschikt om vooraan of in het midden van een witte border te schitteren.

Gecombineerd met witte eenjarigen…

  • Zeeschildzaad (Alyssum maritima ‘Little Dorrit’): grijzig blad, witte, geurige bloemetjes. Bloeit van de zomer tot herfst.
witte combinatie bloemen border
Getty Images
  • Matthiola ‘Giant Imperial’: grijzig blad, roomwitte, geurige bloemen. Bloeit in de lente en zomer.
bloemen tuin wit
Getty Images

en bodembedekkers met witte bloemen

  • De hoornbloem (Cerastium tomentosum) is een dichte bodembedekker met grijs blad en witte bloempjes. Een kaal stukje grond in de zon wordt al snel bedekt met een tapijt van zilver en wit.
witte bloemenborder
Getty Images

Rozen

In elke witte tuin hoort uiteraard een witte roos. Een goede keuze is de ‘Rosa Iceberg’ met haar trossen dubbele bloemen. Als struik – als klimroos kun je de plant tegen een latwerk of paal laten kruipen. Bloeit de hele zomer door tot in de herfst.

witte rozen
monrovia.com

Struiken of heesters met witte bloemen

Er zijn veel heesters die tijdens de bloei wolken van witte bloemen produceren. Er zijn prachtige witte soorten te koop van hortensia, viburnum, sering en vlinderstruik, die stuk voor stuk in het bloeiseizoen schitteren. Je hebt ook boerenjasmijn die populair is vanwege de talloze witte bloemen maar ook dankzij zijn heerlijke geur.

Nog een kleine heester die perfect als bufferplant kan dienen het hele jaar door is de Convolvulus cneorum of zilverwinde. Hij heeft witte trompetbloemen met een geel hart en zilvergroen blad. Hij is vorstbestendig en wordt zo’n 1 meter hoog en breed.

Je leest het: variaties en mogelijkheden genoeg om je tuin stralend wit te maken! Iets voor jou?

(Bron: Planning & creating a Beautiful Garden- Marshall Cavendish)

Lees ook:

Nieuwtjes en tips over tuinieren

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content