De grond losmaken in de moestuin: waarom en hoe?
De afgelopen dagen werden we getrakteerd op enkele droge en warme dagen, maar vanaf dit weekend zullen er opnieuw een aantal regenzones voorbijkomen. Daarom is het nu het perfecte moment om de cultivator (ook wel gekend als de drietand) uit het tuinhuis te halen en de grond in de moestuin los te maken. Waarom dat precies nodig is en hoe je dat best doet, vertellen we je graag.
Waarom de grond losmaken?
Het lijkt misschien een onbenullig taakje, maar de grond losmaken in de moestuin heeft heel wat voordelen:
- Grond verluchten: door de grond te bewerken met de drietand zorg je ervoor dat er lucht in de bodem komt. Zowel de planten als de bodemdieren hebben die ademruimte nodig om goed te groeien.
- Onkruid wieden: als je regelmatig de grond losmaakt, leg je onkruidwortels steeds bloot waardoor ze uitdrogen en makkelijk te verwijderen zijn.
- Betere waterdoorstroming: op dichte grondlagen sijpelt het water zeer moeilijk en traag door. Wanneer het dan veel regent, blijven er plassen in je moestuin staan en dat vergroot de kans op stam- en wortelrot bij je planten. Door de grond los te maken, stroomt het water veel vlotter door.
Het warme en droge weer van de afgelopen dagen heeft de bovenste grondlaag voldoende uitgedroogd, dus nu is het tijd om die laag los te maken en voor te bereiden op de voorspelde regenval. Zo kan de aarde beter ademen én kunnen je planten het regenwater beter opnemen.
Hoe maak je de grond los?
Met een goede cultivator breek je de grond makkelijk los en kun je probleemloos tussen rijen planten wieden. Let er wel op dat je de grond op gelijke hoogte houdt en geen diepere lijnen trekt.
Heb je nog geen drietand in je tuinhuis? Schaf dan een exemplaar aan dat gepast is voor jouw grootte en jouw sier- en/of moestuin. Als je geen grote tuin hebt, kun je ook voor het handformaat gaan. Lekker handig én praktisch om op te bergen.
Hoe vaak?
Idealiter maak je regelmatig de grond in je tuin los. Dit zal niet alleen je planten ten goede komen, maar ook het onkruid krijgt zo minder de kans om te gaan woekeren. Doe dit na een aantal droge dagen en liefst voor er serieuze regenval voorspeld wordt.
Meer tuinplezier
- Libelle Moestuin: ontvang de beste moestuintips rechtstreeks in je mailbox!
- Bloemen in de moestuin: 10 nuttige én mooie helpers
- 8 eetbare bodembedekkers die een plekje in je tuin verdienen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!