© Getty Images

Bloemen in de moestuin: 10 nuttige én mooie helpers

Heb je nog een paar lege plekjes in de moestuin? Of is er een moestuinplant kapot gegaan en wil je ‘m vervangen door een mooie bloeiende plant? Dan is het een goed idee om nuttige bloemen in de moestuin te planten. Hieronder vind je onze 10 aanraders.

Bloemen in de moestuin, da’s win-win voor iedereen: de bloemen trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan die de moestuinplanten bevruchten en versterken, jij hebt prachtige bloemen (en misschien zelfs snijbloemen), én mooie eetbare bloemen die je gerechten opfleuren.. Je kunt het eigenlijk zien als combinatieteelt op grotere schaal.

10 nuttige bloemen in de moestuin

1. Afrikaantjes (Tagetes)

Wie zelf al tagetesplanten (in de volksmond bekend als ‘stinkertjes’) heeft geplant, weet dat deze bloemen een specifieke geur hebben. En die geur houdt bijvoorbeeld koolwitjes – de gevreesde vijand van kolen – op afstand, maar ook mieren en witte vliegen mijden de geur. De wortels van afrikaantjes zuiveren dan weer de grond van aaltjes.

2. Zinnia’s

Zinnia’s zijn prachtige bloemen die veel vlinders en bijen aantrekken. Plant naast de tomaten- of aardbeistruiken een paar zinnia’s zodat je planten zeker bevrucht worden.

3. Zonnebloemen (Helianthus annuus)

Deze zonnige blikvangers nemen niet veel plaats in, maar zijn wel het beste wat je de natuur kunt geven. De bloemen trekken insecten aan, de zaden trekken vogels aan, en de plant zaait zichzelf makkelijk uit.

4. Dahlia’s

Dahlia’s heb je in alle geuren, kleuren en vormen. Kies voor enkele mooie varianten die je ook als snijbloem in huis wilt hebben en plant de knollen verspreid over de moestuin. Plant ze wel in plastic bloempotten die je in z’n geheel in de moestuin plant. Zo kun je de knollen na de bloei makkelijk verwijderen.

5. Stokrozen (Alcea rosea)

Je ziet ze her en daar in de berm groeien, maar je kunt ze evengoed in de tuin zaaien. De stokroos is een makkelijke plant die eindeloos doorbloeit en je dus een hele zomer lang doet genieten van mooie bloemen. En extra voordeel: de plant zaait zichzelf makkelijk uit.

6. Goudsbloem (Calendula officinalis)

Het is een van onze favorieten: de goudsbloem. Het is niet alleen een bloem maar ook een kruid, een medicijn én een allround huis-, tuin- en keukenmiddeltje. En ook deze prachtige plant zaait zichzelf uit. Ga in de lente eens goed rond in de moestuin en je zult aangenaam verrast zijn als je ziet waar ze allemaal vanzelf al uitkomt.

7. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Deze eenjarige slingerplant kun je best planten op een zonnige plek waar de ranken de hoogte in kunnen groeien. De mooie bloemen en bladeren zijn eetbaar en zullen je salades direct opfleuren.

8. Viooltjes (Viola)

Deze prachtige klassieker kan niet ontbreken in dit lijstje. Net zoals bij de Oost-Indische kers zijn de bloemen van de viooltjes eetbaar.

9. Mosterdzaad

Mosterdzaad is een van de beste groenbemesters voor je moestuin die je kunt vinden. Op het einde van de zomer kun je de gele bloemetjes van mosterdzaad trouwens op heel wat velden zien. De plant neemt namelijk alle aanwezige nitraten uit de bodem en gaat de ontwikkeling van onkruid tegen. En het grootste pluspunt: je hebt prachtige gele bloemetjes tot de eerste vorst. In de lente verwijder je het overgebleven groen of spit je het samen met de grond om.

Tip: hoe meer planten je hebt staan, hoe beter ze jouw moestuin ten goede komen. Daarom is het een goed idee om na de aardappeloogst op dat perceel afrikaantjes en mosterdzaad samen te zaaien.

10. Cosmos

Cosmosbloemen zijn een van onze favoriete snijbloemen, maar ze leveren ook veel stuifmeel en nectar, en trekken daardoor veel nuttige insecten aan. Het fijne loof is ook de ideale plaats voor heel wat rupsen, zoals de rups van de koninginnenpage. Deze bloemen in de moestuin planten, is dus zeker een aanrader!

Meer genot van bloemen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content