Welke haag kies je voor je tuin?

Welke haag kies je voor je tuin?
© Getty Images

Wil je dit jaar graag een haag planten? Dan heb je vast al gemerkt dat er enorm veel soorten zijn om uit te kiezen. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, denk je best al eens na over zaken als: hoe hoog je haag moet zijn, hoeveel werk je erin wil steken, enzovoort. 

Een haag planten? Hier moet je op letten

Wil je een bladverliezende of wintergroene haag?

Wil je liefst het hele jaar door wat groen in de tuin? Dan kies je best voor een haag die ‘s winters zijn blad houdt, zoals laurier, taxus of liguster. Bladverliezende haagplanten, zoals haagbeuk, meidoorn of veldesdoorn, worden vanaf de herfst kaal en dus ook doorzichtig. Maar zo’n bladloze haag brengt natuurlijk ook wel wat winterse charme met zich mee.

Moet hij hoog of laag zijn?

Hoge haagplanten worden meestal gebruikt ter vervanging van een schutting om te voorkomen dat mensen zomaar in de tuin kunnen kijken. Coniferen, zoals taxus of thuja, zijn hiervoor erg geschikt. Ze kunnen meters hoog worden en groeien ook helemaal dicht. Ideaal voor wie graag veel privacy heeft.

Een lage haag daarentegen heeft een meer decoratieve functie, bijvoorbeeld rond de voortuin, als rand langs het tuinpad of als scheiding tussen bloemenperkjes. Een haagplant die hiervoor het meest wordt gebruikt, is de buxus. Die is erg strak en makkelijk in vorm te houden. Als het iets losser mag zijn, is de heesterganzerik of sneeuwbes ook een goede keuze.

Wil je een haag die je veel of weinig moet snoeien?

Een klusje waar je niet aan ontsnapt als je een haag hebt: snoeien. Ben je geen verwoed tuinier? Dan kies je best voor een haag die traag groeit, om het snoeiwerk te beperken. Haagplanten zoals taxus, schijnhulst of laurierkers zijn hiervan een goed voorbeeld. Je hoeft ze slechts één keer per jaar te snoeien. Liguster, thuja of klimop zijn dan weer snelle groeiers die minstens twee keer per jaar moeten worden gesnoeid.

Mogen er bloemen of bessen in groeien?

Bloeiende haagplanten zorgen voor geur en kleur in je tuin. Liguster, Portugese laurier of olijfwilg bloeien met prachtige, witte bloemetjes waar bijen en vlinders dol op zijn. De sneeuwbes bloeit in de zomer met witte of roze bloemen en heeft met haar witte besjes ook nog heel wat sierwaarde in het najaar. Let wel, deze besjes zijn giftig!

Liever geen bloemen of bessen? Kies dan voor groene hagen, zoals buxus, taxus of haagbeuk.

Ook leuk om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)