
Zo haal je het meeste uit een kleine tuin
Niet iedereen heeft een enorme tuin… Soms moet je het doen met een smal lapje groen. Maar met onze tips wordt zelfs het kleinste tuintje een waar paradijs!
Elke vierkante meter groeit en bloeit
Idee 1: Natuur op je muur
Een volledig ommuurde kleine tuin kan beklemmend werken. Maak hem optisch ruimer door klimmers langs stenen muren of houten schuttingen te planten. Denk bijvoorbeeld aan wilde wingerd die in de herfst prachtig rood verkleurt, aan wintergroene klimop of aan geurige bloeiers als blauweregen of klimhortensia. Geen grond om in te planten? Ook een ‘gordijn’ van bijvoorbeeld bamboe of riet in lange bakken behoort tot de mogelijkheden. Leuk als de wind er doorheen ruist!
Dé trend van de laatste jaren is de verticale tuin. Die kun je met een beetje handigheid en de vele tips die je op het internet vindt, zelf aanleggen. Of je koopt een kant-en-klare eettuin (met sla, aardbeitjes en kruiden), schaduwtuin (met varens en grassen) of siertuin (met bloeiende planten of succulenten naar keuze).
Idee 2: Haagjes maken het boeiend
Zelfs de kleinste tuin gaat pas leven als je er structuur in brengt. Dat betekent dat je hoekjes creëert waarin iets gebeurt. Dat kan simpelweg een bloeiende border zijn, een kruidenhoek, een vijvertje, een scharrelplek voor twee kippen, een loungeplek om te lezen, of – puur praktisch – een composthoek. Dé truc om compartimenten in je tuin te creëren is het aanleggen van een haag. In een kleine tuin kies je dan het beste voor haagplanten die als ze hoog opgaan toch smal bijgesnoeid kunnen worden (zoals bepaalde coniferen) of die van nature traag groeien en laag blijven (zoals groenblijvende buxus of geurig bloeiende schijnhulst).
Idee 3: Kies het rechte pad
Een typische stadstuin is lang en smal en biedt op het eerste gezicht weinig mogelijkheden. Waarom niet de langgerekte vorm van je tuin omarmen en er een recht pad in leggen? Denk aan zo’n typische houten strandvlonder, of leg oude spoorbielzen, al dan niet met een opening ertussen, zodat kruipend groen voor de nodige sfeer kan zorgen. Langwerpige staptegels kunnen natuurlijk ook, zeker in een strak ontwerp.
Laat daarna je fantasie de vrije loop om de borders in te vullen, die nu de hoofdrol krijgen. Heb je je pad perfect in het midden gelegd, dan kun je die symmetrie uitspelen en twee borders in spiegelbeeld maken. Heb je het pad eerder naar een schutting toe gelegd, dan kun je in de smallere border klimmers zetten en in de grote border een weelderig junglegevoel creëren, met uit de kluiten gewassen varens en grote bladplanten. Of maak een moestuintje met bessenstruiken in de smalle strook en een bloeiende siertuin in de brede. Of nog: een langgerekte vijver met waterplanten aan de smalle kant en een pergola met zen-zithoek in het brede gedeelte… En zo zie je hoe dat ene basisontwerp vele mogelijkheden creëert!
Idee 4: Feest in de border
Een border is echt niet enkel om naar te kijken. In een kleine tuin kun je beter functioneel denken, en dat betekent dat je eerst bepaalt wat je er allemaal in wilt doen, en vervolgens zoekt naar manieren om dat allemaal op die beperkte oppervlakte mogelijk te maken. Barbecueën kun je ook zonder een dure buitenkeuken op een terras te maken. Om te loungen hoef je echt geen massieve teakhouten stretchers of een complete buitensalon neer te zetten.
Denk kleiner en voorzie één of twee borders waar in de zomer wat in mag gebeuren. Loungen in een hangmat bijvoorbeeld! Maak er een mini-vijvertje voor de sfeer (een zinken teil is al voldoende), een rieten mand voor je lectuur, een tafeltje voor je cocktail en sfeerverlichting op zonne-energie voor zwoele avonden. Of zet er een vuurkorf-barbecue neer en een klaptafel en vouwstoelen voor vrienden die komen eten.
In zo’n à la carte vakantieborder voorzie je natuurlijk best niet te veel ‘vast groen’. Een boom hoort er alvast wél in, niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat je er van alles in kunt hangen. En potten in allerlei formaten doen de rest. Vul ze met groen, kruiden, bollen of kleurrijke eenjarigen en maak er naargelang het seizoen andere composities mee.
Idee 5: Zoek het hogerop
Glooiing in je tuin? Die kan beperkend werken als je aan je gazonnetje blijft vasthouden. Maar durf je ook hier het gras achterwege te laten, dan kun je aan terrascultuur gaan doen: Creëer een paar lage treden die telkens over de hele breedte van je tuin lopen. De terrassen die hierbij ontstaan kun je telkens anders aankleden, met grind, met hout, met grote keien en ja, zelfs met water als je droomt van een vijver. Reserveer je hoogste terras voor een zithoek, van waaruit je de rest van je tuintje mooi kunt overzien. Of hoe je het ruimtelijk gevoel kunt vergroten door in de hoogte te werken.
Idee 6: Een pergola is prima!
Waarom zou je in een kleine tuin geen pergola kunnen zetten? Niks dan voordelen: rond de spijlen kun je klimmers zetten waardoor je paradijsje nog groener wordt. Eén enkele druivelaar kan in een paar jaar tijd je hele pergola ‘overkappen’, zodat je in de zomer kunt snoepen van druiven van eigen oogst én je altijd beschermd bent tegen te felle zon.
Samenstelling en tekst: Carine De Mey • Foto’s: Modeste Herwig, Pernille Bergdahl/House of Pictures/Basset Images en Birgitta Wolfgang/Sisters Agency.
Meer voor de kleine tuin:
- 7x zo creëer je meer beschutting in je tuin of op je balkon
- Een kleine tuin optisch vergroten doe je zo!
- Tuindromen: op bezoek in de weelderige stadstuin van lezeres Chantal
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!