Getty Images

Een klein balkon gezellig maken? Zo pak je het aan

Door Sara Dekens

Heb je een klein balkon aan je appartement? Heerlijk! Dan begin je vast al te dromen van lange zomeravonden op je favoriete plekje. Ook een klein balkon kun je gezellig maken. Wij delen alvast onze beste tips.

1. Gebruik alle ruimte

De meeste mensen willen graag een ruime zithoek creëren met tuinstoelen of een lounge. Helaas is dat niet mogelijk als je slechts over een klein balkon beschikt. Hier zul je eerder in de breedte moeten denken en voor een (tuin)bank gaan bijvoorbeeld. Maak het gezellig met enkele kussens of een vachtje erbij.

Als we zeggen gebruik alle ruimte, dan mag je dat gerust letterlijk nemen. Een paar tips:

  • De vloer: het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar de vloer aanpakken draagt wel degelijk bij tot een gezellig terras, zeker omdat de meeste balkons traditioneel een kille betonnen vloer hebben. Kies voor makkelijke houten tegels die je zelf op je terras kunt leggen of een stukje kunstgras. Ook een speciaal buitentapijt zorgt meteen voor een aangename sfeer. Of combineer de houten tegels met een kleiner buitenkleed.
  • De muren en/of plafonds: hang leuke kadertjes tegen de muur of kies een rieten mat voor een natuurlijke look. Zo’n rieten scherm is ook ideaal om de reling van je balkon mee af te sluiten. Heb je een plafond aan je terras? Dan kun je dat gebruiken om enkele planten aan op te hangen. Zo creëer je een groene oase zonder aan ruimte in te boeten.

klein balkon gezellig inspiratie

Balkonscherm riet (Gamma, € 18,79)

2. Maak een balkonbar

Het meest typische aan een balkon is de reling. Die kun je gebruiken om plantenbakken of lichtjes aan op te hangen, maar waarom ga je niet voor een balkonbar? Die bevestig je makkelijk op je balustrade en zo tover je je kleine balkon om tot een bar, een groene vensterbank of zelfs een compacte thuiswerkplek.

Balkonbar Classic Pine (Balkonbar.nl, € 89,95)

3. Zorg voor gezellige lampjes

Lichtjes mogen nooit ontbreken, dus ook niet op je kleine balkon. Gezelligheid troef als je wilt genieten van de lange zomeravonden, maar zeker ook nuttig als het al wat vroeger donker wordt. Heb je geen stroom op je balkon? Kies dan voor een lichtsnoer op zonne-energie of ga voor gezellige kaarsjes in een mooie lantaarn.

klein balkon gezellig inspiratie

Solvinden Led-lichtsnoer (IKEA, € 19,99)

4. Decoreer!

Neen, niet alleen je binnenruimte vraagt om decoratie. Ook een klein balkon wordt meteen een stuk gezelliger met de juiste finishing touch. Leuke kussens, een warme plaid, kaarsen of windlichtjes en lekker veel bloemen en planten. Hou er wel rekening mee dat je decoratie tegen de weersomstandigheden moet kunnen. Textiel zoals kussens of dekens haal je het best binnen of bewaar je in een speciale opbergbox voor buiten.

Balkon gezellig maken: nog wat extra inspiratie

Bronnen: homedeco.nl, huisvlijt.com, Pinterest

Vast ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content